Хем се считаме за религиозни, хем сме с най-малко свещеници в Европа

1878
Хем се считаме за религиозни, хем сме с най-малко свещеници в Европа
Снимка: БГНЕС

България е с най-малко свещеници сред европейските държави – 12 свещеници на 100 000 души. Това сочат данните от цитирано от БГНЕС проучване, за което агенцията не дава повече информация - кой го е извършил в какъв период от време.

Според изследването, в Гърция има най-много свещеници на глава от населението - 87.7 свещеници на 100 000 души. На второ място е Италия с 82.8 на 100 000 и на трето е Румъния.

Само половината българи са религиозни и имат вяра на църквата

Истинската религиозност не е толкова присъща на българина – у нас тя е малко под средните нива на религиозност в света. Само поло...

България е сред европейските страни със сравнително висока религиозност на населението – 77% се определят като религиозни. 75% от българите се определят като православни. 30% от тях са абсолютно сигурни, че има Бог, а 47% вярват в Бог, но не са съвсем сигурни.

За 66% от българите религията е ключов компонент от националната ни идентичност. 15% от сънародниците ни се молят всеки ден, 19% посещават поне един път месечно богослужение. За 19%от българите религията е важна част от техния живот.

42% от българите смятат, че правителството трябва да подкрепя религиозните ценности. 50% се обявяват за ясно разграничаване между религията и политиката.

Същевременно днес, 3 ноември, с благословията на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм "Св. Кирил и Методий" в кв. "Красно село" ще бъде тържествено посрещната икона на св. Георги Зографски. Иконата е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква

Синодът на Вселенската патриаршия предостави автокефалия на Украинската православна църква. Това съобщи във Фейсбук говорителят на Укра...

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец пребивава в Зографската св. обител. В 17:00 часа тя ще бъде внесена с лития в църквата "Св. Кирил и Методий", след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. Богослужението ще продължи до 23:00 часа, с певци на двата клироса, а към радостта на енорията ще се присъединят и столични свещеници.

Църковното предание свързва Фануилската икона на св. Георги със самото основаване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята Си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com