Хората с активен религиозен живот са по-щастливи, сочи проучване

1157
Хората с активен религиозен живот са по-щастливи, сочи проучване
Снимка: Getty Images / Guliver

Възрастните, които активно водят религиозен живот в споделящи вярата им общности, обикновено са по-щастливи и граждански ангажирани от останалите, а и по-склонни винаги да упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на изследователския център "Пю", публикувано в четвъртък, цитирано от Дневник.

Анализирани са данни от над 20 страни на няколко континента. Те сочат, че активно религиозните имат преимущество в усещането си за щастие пред тези, които или не са активни, или не се идентифицират с никоя религия. "В САЩ и много други държави по света редовното участие в религиозна общност ясно е свързано с по-високи нива на щастие и граждански ангажимент – особено гласуването и участието в различни групи или добровобчески организации," отбелязват изследователите. Същевременно в обществата със спадащи нива на религиозност може да има риск от намаляващо усещане за лично и обществено щастие.

Папа Франциск пусна онлайн платформа за молитви

Религията да е все по-близо до хората – изглежда е новото мото на Ватика, тъй като от там измислиха интересен начин да върнат инт...

Религиозно активните хора обикновено пушат и пият по-малко, но като цяло не са в по-добро здравословно състояние. "Пю" отбелязва, че досега много проучвания, особено в САЩ, са откривали положителна връзка между религиозността и здравето.

Основна цел е да се разбере дали самоопределянето с дадена религия или активното участие в нейните тайнства и споделянето на религиозни преживявания с други хора носят щастие, здраве и усещане за граждански дълг. За целта се използват три категории. "Активно религиозни" са хората, които казват, че поне веднъж месечно посещават богослужения. "Неактивно религиозните" се припознават като изповядващи дадена религия, но по-рядко се включват в подобни събития. "Нерелигиозните", които не се припознават като членове на организирани религии, са третата категория.

"Пю рисърч" е провела изследването по пет индикатора за здраве и два за гражданско участие в Австралия, Аржентина, Бразилия, Беларус, Германия, Естония, Испания, Казахстан, Колумбия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Русия, САЩ, Сингапур, Словения, Тайван, Украйна, Уругвай, Холандия, Хонконг, Чили, Южна Африка, Южна Корея и Япония. Резултатите са основно от страни, където много жители спадат трите категории. Още 11 страни (като Китай, Норвегия и Полша) се появяват в анализа на връзката между религиозността, здравето и вредните навици.

Само няколко държави са изключение от тенденцията за връзка на активната религиозност и щастието - в Еквадор, Южна Африка, Хонконг, Словения, Испания и Беларус. Там процентът на "активно религиозните", казали, че са "много щастливи", е малко под отговорилите по този начин от други категории. В повечето от тези държави (без Еквадор и Южна Африка) същевременно делът на определилите се като "много щастливи" сред никоя от групите не надвишава 30 на сто от респондентите (в контраст с държави като Мексико, където "активните", отговорили, че са много щастливи, са 71%, "неактивните" - 64%, а "нерелигиозните" - 61 на сто). В Беларус например по 11% от "активно" и "неактивно" религиозните са се определили като много щастливи, това са направили и 13% от нерелигиозните. В Испания този отговор са дали 13% от активните, 15% от неактивните и 18% от нерелигиозните.

Хем се считаме за религиозни, хем сме с най-малко свещеници в Европа

България е с най-малко свещеници сред европейските държави – 12 свещеници на 100 000 души. Това сочат данните от цитирано от БГНЕ...

В повечето разгледани латиноамерикански страни, Австралия, Япония и Сингапур, обратно, делът на "много щастливите" сред активно религиозните понякога е с над 10 пункта по-голям. И сред изключенията няма нито една държава, в която делът на "много щастливите" активни да е значително по-малък от този в другите две групи.

Все пак "в 28 от 35 изследвани държави активно религиозните са малцинствоот възрастните. Особено в Европа, но и в някои държави в Азиатско-тихоокеанския регион нивата на идентифициране с религията намаляват, редовните посещения на религиозни служби са относително рядко явление," отбелязва Пю.

Според изследването активно религиозните обикновено са по-възрастни (средно 67% от тях са на възраст над 40 г.), жени (59% от активните) и "малко по-слабо образовани", "по-вероятно" е да са сключили брак. Това обаче повдига въпрос, отбелязва "Пю": "Заради религиозната си активност ли са по-щастливи, по-граждански ангажирани или по-малко склонни да пият и пушат хората, или заради тези други демографски характеристики?" Тенденцията за връзка между религията и щастието се потвърждава, но анализ на изследователския център сочи, че играят роля и други фактори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество