Христо Христов: Истинските жертви на ДС са виждали Франция само на кино

6851
Христо Христов: Истинските жертви на ДС са виждали Франция само на кино
Снимка: БГНЕС

 

"Група интелектуалци се хвърлиха в открита защита на Юлия Кръстева, която не е обективна. Смятам, че досиетата на всички сътрудници, които бяха обявени досега, без да има запазени сведения от самия сътрудник, трябва да се четат еднакво. След като се оспорва, че Кръстева е сътрудник на ДС, аз си задавам въпроса - къде бяха тези хора, когато беше обявено досието "Гоце" например? Защо не изразиха същата позиция тогава? Досието на президента Георги Първанов е аналогично на това на Юлия Кръстева - нямаше запазени сведения от него. Има хиляди такива дела. Затова подобен прочит изключително вреди и изкривява нещата. Не ги прави обективни". Това заяви журналистът Христо Христов в интервю пред вестник "Сега". 

Юлия Кръстева не е нито невинна, нито до край виновна, твърди спецът по ДС Христо Христов

Журналистът Христо Христов, който от години посвещава работата си на дейността на Държавна сигурност, заяви, че както крайните обвините...

И допълни: "Има много ясна и строга система на оперативен отчет в ДС. 40% от досиетата са прочистени в началото на прехода, а отделни досиета са унищожавани и по-късно, дори по времето на управлението на СДС - комисията по досиетата намери бележки отделни досиета да не се пипат, с разрешения на министри, до определени години." Според него коментарите, че Юлия Кръстева е била жертва и е сътрудничала на ДС, за да запази семейството си, са необективни.

"Много ви моля - дайте да не превръщаме агентите в жертви! Жертвите са съвсем други. Жертвите на ДС са виждали Франция само във филмите на Луи дьо Фьонес. Нека да не объркваме тези категории заради един-единствен човек, бил той световноизвестен философ. Никой не подлага на съмнение неговите научни завоевания. Но тук трябва да се научим да четем обективно досието. Всъщност ДС е целяла именно това - прочистените досиета да объркват и да манипулират.

Това, което ми прави впечатление, е, че много малко хора успяха да скъсат веригата на своята зависимост. Един от малкото хора, които намери смелост, е Иво Инджев още в началото на прехода. ДС никак не обича хора, които са били зависими, да се откъсват сами. Той още плаща за това нещо.

Моята позиция е, че след 10 ноември всеки човек има право да смени принципите си или да не си ги смени. Много малко хора си смениха позициите, за да работят за демокрацията в България", заяви още Христо Христов. 

Юлия Кръстева отрече да е работила за ДС

Световна известната философ, семиотик и писателка с български корени Юлия Кръстева отрече да е била агент на Държавна сигурност. Кръсте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество