И днес искат оставка на Найденов, държал се "гнусно"

5770
И днес искат оставка на Найденов, държал се "гнусно"
Българският клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи" изрази възмущението си от реакция на министъра

След като вчера БСП поиска за пореден път отстраняването на министър Мирослав Найденов, призив за оставка последва и днес.

Българският клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи" изрази възмущението си от реакцията на Найденов, който във вторник посъветва неправителствените организации да се извинят на всички нахапани от кучета и ги обвини в лична изгода от наличието на кучета по улиците, което ги правело част от проблема.

"Изключително гнусно, неморално и долно е да се обвинява неправителствения сектор за проблеми, предизвикани от дългогодишното административно бездействие на местната и централната власти", каза Явор Гечев от българския клон на международната организация.

"Не сме ние тези, заради които няма никакъв контрол върху размножаването и търговията с кучета, не сме ние тези, заради които няма нито един наказан за изхвърляне на куче на улицата, не сме ние тези, които не подаваме ръка за помощ и които отказваме съветите на експерти и институции с международен авторитет. Не ние допуснахме години наред да няма никакъв контрол върху дейността на общините по отношение на мерките за намаляване на бездомните кучета. Опитът да се вмени вина на организациите за защита на животните не е нищо повече от прехвърляне на отговорността", заявява Гечев.

В съобщението до медиите, в отговор на искането за оставката му, д-р Найденов също така обеща да предизвика проверки на дейността на организациите за защита на животните, което беше прието еднозначно като опит за сплашване. "Неправителствените организации са онези, които най-силно искат решаването на проблемите, по които работят и които разполагат с най-пълни познания по тези проблеми, независимо за коя сфера от живота става въпрос", продължава Явор Гечев. "Отношението на министър Найденов към нас издава манталитет, характерен за други времена и държави, към които, вярвам, никой нормален човек не би искал да принадлежи. Във всяка цивилизована държава след подобно поведение министърът сам би подал своята оставка, за да запази поне достойнството на колегите си от кабинета", смята Гечев.

От "Четири лапи" припомнят, че през 2008 година международната организация сключи споразумение с тогавашния министър на земеделието за прилагане на Закона за защита на животните чрез конкретни мерки. За съжаление споразумението остана само на хартия, тъй като от встъпването си в длъжност през 2009 година Найденов отказва да поеме ангажиментите, които предшественикът му беше поел.

Редактор: Ивайло Кючуков

Фандъкова: Непрекъснато мисля за оставка

След засилилия се натиск около Столична община заради неразрешения проблем с бездомните кучета, кметът Йорданка Фандъкова призна, че не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com