И като последни в ЕС по медийна свобода успяваме да копаем надолу

858
И като последни в ЕС по медийна свобода успяваме да копаем надолу

България се нарежда на 113-то място от 180 страни в световния „Индекс на свободата на пресата за 2016 г.“ на международна организация „Репортери без граници“.

Страната заема най-ниската позиция в Европейския съюз. За сравнение Румъния е на 49-то място в света, а Сърбия на 59-то.

Голямото медийно затъване

През изминалите седем години на членство в Европейския съюз медийната среда в България непрекъснато се влошава. В сравнение с миналата ...

"В България средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (организацията е пропуснала да отбележи, че Пеевски вече не е шеф на ДАНС) и собственик на "Нова българска медийна група", която притежава 6 вестника. Комисията за финансов надзор (КФН) работи като "медийно ченге", като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната"", аргументират оценката си "Репортери без граници".

В Световния индекс на свободата на пресата 2016 влизат 180 страни. Като показатели за оценка се посочват медийната независимост, автоцензурата, върховенството на закона, прозрачността и злоупотребите.

България слиза със седем позиции спрямо миналогодишната класация, когато се нареждаше на 106-то място в света. Индексът за състоянието на медиите в страната възлиза на 34,46 пункта, като за сравнение световният лидер Финландия е със 8,59 пункта.

Свободата на пресата в световен мащаб се е влошила през 2015 г., особено в Северна и Южна Америка.

Габон ни изпревари по медийна свобода, страната ни е класирана на 100-но място

България е на 100-но място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на медиите, като преди нея е Габон.  Класирани са ...

В публикувания си днес (20 април) годишен доклад организацията стига до извода, че свободата на медиите по света е в "дълбок и тревожен упадък".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com