И от СЕМ нападнаха Янкулов за Радио "Кърджали" и турската му програма

6835
И от СЕМ нападнаха Янкулов за Радио "Кърджали" и турската му програма
Снимка: БГНЕС

СЕМ е свикана на 18-ти август, когато всички са в отпуск, за да издаде лиценз за „турско радио”. Целяло е да се даде лиценз на тъмно. Това радио покрива не само Кърджали, но и Хасково, но и Смолян – кой в Смолян говори турски език, попита в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

В един момент моя колега Ангел Джамбазки отива на заседанието, но шефът на СЕМ го няма, защото майка му се разболяла, няма го и шефът на радио „Кърджали”. Това е тенденциозно – защо да няма радио на руски, живеят 100 000 руснаци, на арменски, на цигански, попита Каракачанов.

БНР: Програмата на турски по "Кърджали" е същата, за която имаме вече разрешение

Три часа от денонощието новото радио „Кърджали” на БНР ще излъчва на турски език и три часа – на български. През оста...

Според съпредседателя на Патриотичния фронт от поне пет години България е под натиск от Турция – въпросите с имотите от Мюфтийството. Там има и двама политкомисари, назначени лично от Турция, заяви Каракачанов. И попита дали е вярно, че е обещано от шефа на БНР още през юни пред кмета на Кърджали да има радио на турски в Кърджали, без да има заседание на СЕМ по въпроса.

Същевременно членът на СЕМ Мария Стоянова обяви, че заседанието от вчера (18 август), което се провали, не е било извънредно. Отделно веднъж молбата за лиценз на радио „Кърджали” е връщана заради нарушения. А шефът на БНР (бел. ред. – Радослав Янкулов) не е длъжен да присъства на заседанието на СЕМ, каза Стоянова. Сега вече от юридическа гледна точка проблем няма, но по целесъобразност СЕМ трябва да реши, добави тя.

Стоянова обаче се съгласи, че искането за радио „Кърджали” е провокация – точно заради срещата от началото на юни, когато генералният директор на БНР Радослав Янкулов обещава радио на турски за Кърджали без СЕМ да е разгледал въпроса. Янкулов търси подкрепата на ДПС заради протеста в БНР според мен, категорично каза Каракачанов.

Членът на СЕМ Мария Стоянова оспори и твърдението на БНР, че сегашната програма за Радио „Кърджали” вече е одобрена преди десет години за Радио „България”. В Радио „България” няма час на ден турски фолклор, няма го и това, че в петък за час ще се разискват религиозни теми по читателски писма в продължение на час. Ние нямаме кадри, за да контролираме какво съдържание всъщност ще се предлага на слушателите, призна Стоянова. За мен е изключително тъжно, че политиците продължават да се упражняват на гърба на отрудените хора в Кърджалийско, каза Стоянова. А Каракачанов я подкрепи с думите, че политиците 25 години разделят хората. Идеята е не да се противопоставят хората – да, в Кърджалийското има възрастни хора, които не знаят добре български, добави лидерът на ВМРО. А Стоянова предложи да има например образователна програма за български език при излъчванията на БНР в Кърджалийско.

ВМРО тръгна на протест заради нова програма на турски по радио "Кърджали"

Точно в този момент (18 август, 11:00 часа) група симпатизанти на ВМРО, водени от евродепутата и заместник-председател на партията Анге...

Бъдете така добри да си изтеглите проекта, иначе Янкулов да си ходи, обърна се Каракачанов към ръководството на БНР. Той припомни и какво се случи в Югославия, като обвърза проекта за Радио „Кърджали” с политиката на неосманизъм на Реджеп Ердоган. А Стоянова поиска да няма турцизиране сега, както е имало насилствено българизиране в края на 80-те години на миналия век.

Следващото заседание на СЕМ е на 8 септември.

Междувременно пред bTV Радослав Янкулов защити проекта с думите "Обединение правим, обединение". Целта била да бъде изработена нова програма, която да третира темите от региона. "И в момента има излъчване на такава програма. Съдържанието е ясно и ще бъде същото, което се излъчва и досега”, каза и председателят на СЕМ Георги Лозанов. Въпросът е да се създаде концепция за регионалната програма, подобно на „Радио Шумен”, затова е нужен допълнителен разговор, допълни той, като сегашното отлагане не във връзка с турската част, а с българската.

Журналистът на БНР Ирен Филева, която е част от протестиращите срещу Янкулов заради орязването на хонорарите, посочи, че целият проект трябвало да се направи след консултация с политическите сили, за да "не се вдига пушилка" сега. Последва и въпрос към Янкулов и председателя на СЕМ Георги Лозанов доколко ще има гаранции за независимост на Радио "България", след като сега се решава "от високо" и има цензура.

ДПС възропта срещу спирането на турски предавания от БНР

ДПС възнамерява да предложи на Комисията по култура и медии в НС и да се сезира СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията за това,...

За финал Ангел Джамбазки също в лицето на Янкулов каза, че ще му иска оставката, ако този проект мине. Ако той мине, всеки сепаратист ще може да си прави каквото си иска, защото ще има прецедент. Председателят на СЕМ Георги Лозанов пък беше категоричен, че "няма нищо, което извършваме днес". Това е едно фалшиво, лятно събитие, което се използва политически, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com