И тази година блокират раздаването на храните за бедни

2304
И тази година блокират раздаването на храните за бедни

И тази година раздаването на храните за бедни по оперативната програма на социалното министерство е блокирано. Все още не е ясно с колко точно ще се забави. Няколко фирми обжалват търга на Агенцията за социално подпомагане (АСП) - те оспорват класирането за 11 от общо 19-те продукта, които планират да раздадат социалните.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) още не се е произнесла, но агенцията е решила да обжалва и в съда, ако решението на антимонополния орган е негативно за нея.

"В зависимост от инстанционното решение на КЗК и в случай на дефинитивно несъгласие с решението, възложителят ще депозира аргументирана, подробно мотивирана и подкрепена с документални доказателства жалба пред ВАС", обясниха от АСП.

Това означава, че за втора поредна година раздаването на храните няма да се случи в рамките на годината, съобщава в. „Сега“.

Пакетите с храни за 2015 г. бяха раздавани на части, последните от които с почти година закъснение в края на това лято отново заради обжалване на фирми на миналогодишния търг. Така около 265 хил. бедни семейства не получиха подкрепата навреме. За тази година бяха разширени критериите за достъп до тези храни и се очаква около 290 хил. лица и семейства да ги получат. Въпреки че продуктите тази година са с две по-малко (без локум и булгур), сумата на поръчката е малко над 48,2 млн. лв. Над 4,8 млн. лв. ще струва самото раздаване на храните, за което също се търси организация. Миналата година храните раздава Българският червен кръст (БЧК) и най-вероятно и тази година ще е тази организация.

Миналата година КЗК отмени класирането на агенцията за социално подпомагане за редица от храните. Социалното министерство първо твърдеше, че ще се съобрази с решението на антимонополния орган. След като то бе негативно за ведомството обаче, от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) решиха, че ще обжалват в съда. Съдът също отмени класирането на АСП. Храните обаче не стигнаха до бедните хора през зимата, а трябваше да им бъдат раздавани на порции.

1 222 молби за отпускане на еднократна помощ за първокласник са подадени в област Сливен

1 222 молби за отпускане на еднократна помощ за първокласник са подадени в област Сливен. 250 лева за първокласник ще получат семейства...

В КЗК сега се обжалва класирането на фирмите, които да доставят лютеница, леща, фасул, грах, мед, бисквити, олио и др. "КЗК не е образувала инстанционни производства, като съществува реална възможност да не бъдат образувани производства по всички жалби", коментираха от АСП.

Тази година социалните организираха провеждането на търга за доставка на храни за 2016 г. по-рано. И тази поръчка привлече много кандидати - за 19-те позиции с храни оферти подадоха 38 фирми, като всяка от тях се състезава за по няколко позиции.

ПАРИТЕ

Общият бюджет на програмата за периода 2014-2020 г. е 123,3 млн. евро - за храните и за осигуряване на топъл обяд. 6,1 млн. лв. от тази сума (5%) не се използва по предназначение, а за съпътстващи дейности. Отделно до 5 на сто от разходите за храните за всяка година получава БЧК за раздаване на пакетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com