ИАГ мълчи кой е кметът, който осигурява "наши фирми" за сеч в Чепино

34712
ИАГ мълчи кой е кметът, който осигурява "наши фирми" за сеч в Чепино

Не знам какво значи „наша фирма”, но директорът на Държавно ловно стопанство „Чепино” вече е освободен, подчерта зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната генция по горите (ИАГ) Красимир Каменов пред Нова телевизия.

Според него има два вида нарушения в случая – отсичане на 16 дървета без маркер, а другото – законна сеч, но непроведена по правилата. Първият случай е даден на прокуратурата.

Директорът на Държавното ловно стопанство "Чепино" е уволнен

Директорът на Държавното ловно стопанство "Чепино" Бахтияр Софу е уволнен. Министерството на земеделието и хранит посочва като причина ...

На директен въпрос от коя партия е кметът, който осигурява протекция на фирми за сеч на дървета, Каменов отговори, че ИАГ само наказва за неизпълнение на разпоредбите за грижа за горите. Каменов призна, че директорът на Чепино е уволнен след излъчване на телевизионен репортаж, като не отговори защо това не е станало преди журналистическата намеса, след като „от два месеца” ИАГ е имала информация.

Същевременно Александър Дунчев от WWF посочи, че месец след месец е ставало ясно, че нарушенията в горите се правят с „държавна протекция на най-високо ниво”. Това, което ни впечатли, е, че в случая е извършена проверка след сигнал на лесничей и проверката е „потънала”, като инж. Каменов е участвал в проверката. Ние също поискахме резултати по ЗДОИ, от един месец нищо няма като отговор, уточни Дунчев. Всички, които са участвали, са наказани, защити се Каменов. Ние сме единствените, предприели редица мерки срещу незаконната сеч, добави Каменов. Той се измъкна и дали уволненият заради сигнала лесничей ще бъде върнат на работа – явно е имало някакви причини, ловното стопанство трябва да реши, добави отговорното лице.

Изключително наивно е да смятаме, че това е единственият такъв случай, добави Нели Дончева от WWF. Такива, които са послушни, продължават да седят на определени позиции. Примерите започнаха през 2012 година с уволнението на Тома Белев от директорския пост на Природен парк „Витоша”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество