Ицо Хазарта обяви приемането на дълго чакани промени в осиновяването (ВИДЕО)

1902
Ицо Хазарта обяви приемането на дълго чакани промени в осиновяването (ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

"За мен е огромна чест да ви съобщя, че след четиринайсетчасово заседание законопроектът на който съм съавтор беше приет на първо четене от Народното събрание. Борбата на осиновените, търсещи своя биологичен произход е само на една крачка от успеха."

С тези думи депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Петров благодари на всичките си колеги, които са подкрепили предложените от него и група народни представители промени в Семейният кодекс. Припомняме, че с текстовете се предвиждат следните промени:

Законопроектът е дело на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България", като по него заедно са работили депутатите Деница Сачева и Христо Петров - Ицо Хазарта. Текстът мина със 145 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "Възраждане" бяха против, БСП и "Има такъв народ" се въздържаха, а Радостин Василев не участва.

В началото на юли в интервю пред Actualno.com самият Петров обяви, че е важно да може осиновените хора да открият своя произход, защото това е морално и законно право на всяко човешко същество:

"Можем да си говорим за конвенции и документи, но най-просто обяснено - ако създадеш живот, не е редно законът да те крие от човека, който си довел на този свят. Братя и сестри живеят на една и съща улица и не се познават, понякога се влюбват помежду си, а понякога има наследствени заболявания, за които ако осиновеният или осиновителите знаят - биха могли да ги предотвратят или да ги лекуват навреме", сподели Ицо Хазарта пред Actualno.com.

Иначе ако промените минат и на второ четене, навършилите 18 години осиновени ще могат да подават искане за разкриване на биологичните родители и да получават достъп до информацията по-лесно. Това отново ще става след решение на съда и изслушване на биологичните родители. Настоящият закон обаче изисква да са налице "важни обстоятелства". Не е дефинирано обаче какви точно са те и затова в много от случаите Окръжните съдилища оказват достъпа до информацията.

Братята и сестрите вече ще се осиновяват заедно, освен ако интересите им не налагат друго. Въвежда се и изискване в разликата на годините не осиновителите и осиновените - минимум 15 и максимум 50. Това няма да се изисква, ако човек осиновява детето на съпруга си, или ако осиновителите са баба, дядо или роднина по съребрена линия до трета степен.

Ще се създаде национална информационна система за пълно осиновяване. През нея процесът вече ще може да се случва електронно. Там ще има данни за биологичните родители, за децата за осиновяване и на кандидат-осиновителите, както и за децата, които не са били реинтегрирани в биологичните си семейства.

Кандидатстването за осиновяване вече също ще може да става онлайн. До момента до беше възможно само през Агенцията за социално подпомагане.

ОЩЕ: Майка се среща със сина си, 40 години след като го е дала за осиновяване (ВИДЕО)

Възможността за разсиновяване също отпада. Това вече ще може да стане, но само при наличие на тежко разстройване на отношенията между двете страни. За тази цел ще се прави експертна оценка от социален работник или психолог. Ако все пак има тежко провинение и то се окаже непреодолимо, разсиновяването ще може да се поиска, но чак когато осиновеният е навършил 25 години.

"Днес е изключително важен ден за мен и по друга причина. Както някои от вас знаят - вече повече от година и половина се боря за по-добър живот на децата в къщичките ЦНСТ. В тая връзка ви моля - пожелайте ми успех, стискайте палци днес и ако всичко мине така, както го искам, то довечера ще обявя хубава новина за тези деца. Благодаря за подкрепата", пише още Хазарта.

 

ОЩЕ: Ицо Хазарта: Най-сигурният начин да отвратиш някого е да кажеш, че Пеевски го подкрепя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com