Идеите на ВМРО срещу фалшивите новини: Не само медии, но и блогъри да обявяват адреси и телефони

4648
Идеите на ВМРО срещу фалшивите новини: Не само медии, но и блогъри да обявяват адреси и телефони
Снимка: БГНЕС

Всички собственици на интернет сайтове, онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове следва да оповестят на видно място на въпросните интернет сайтове, онлайн платформи, профили в социалните мрежи и онлайн блогове информация за себе си в качеството си на администратор на личните данни. За физическо лице: три имена, адрес или телефон и електронна поща за контакт с администратора. За юридическо лице: наименование, ЕИК или идентификатор за регистрация на чуждестранно дружество, име на представляващия на юридическото лице, лице за контакт, в случай че е различно от представляващия, адрес, телефон и електронна поща за контакт. Това пише в официална позиция на ВМРО относно предложението им за изменение на Закона за защита на личните данни.

Всъщност, това, което ВМРО предлага, за да няма анонимност при фалшиви новини, е описано в чл. 25п от ЗЗЛД. Там пише и следното - че ако няма посочената по-горе информация, "за администратор на обработваните лични данни се счита доставчикът на домейна, собственикът на платформата, социалната мрежа или блога, освен ако последните не предоставят информация, от която да е виден собственика на домейна"!

Какво ще стане, ако влезе в сила Закон за фалшивите новини, пита журналистка

В провокативен пост в социалната мрежа фейсбук журналистката Анна Заркова пита какво ли би станало, ако бъде приет Закон за фалшивите н...

ВМРО иска Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да осъществява надзор и ако има нарушение, включително "разпространение на дезинформация", до 72 часа, след решение на председателя на Софийския районен съд или оправомощен от него зам.-председател, да спира достъпа до съответната интернет страница - след искане на КЗЛД!

Съответно, ВМРО обяснява и какво означава "дезинформация" - "дезинформация в интернет среда" е разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове или по друг начин в интернет средата, чрез интернет страници достъпни от територията на Република България, на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица".

Логично следва въпросът - каква е правната дефиниция на "невярна информация"? Отговор не е даден, като Actualno.com отправи следните два въпроса към ВМРО: Каква е правната дефиниция на "невярна информация" съгласно написаното в законопроекта? С други думи - що е то "невярна информация" от правна гледна точка? * Отговорът, изпратен от пиара на партията Екатерина Анева гласи следното: "Не е нужно всеки закон да дефинира всеки термин по отделно. Подобен термин, който не е от изключителна сложност, следва да се тълкува от компетентния орган. За справка това е уточнено в ЗИД на ЗРТВ (става въпрос за законопроект за изменение на Закона за радиото и телевизията от 19 март, 2020 година, отново на ВМРО, който засега не е приет). И там пише същото, каквото и в сегашния законопроект: "Дезинформация в интернет среда" е разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове или по друг начин в интернет средата, чрез интернет страници достъпни от територията на Република България, на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица" (Допълнителни разпоредби, т. 36)!

От ВМРО засега казват следното в официалното си съобщение за законодателната инициатива: "Предложихме, отново следвайки правната логика, в СЕМ всяка платформа, която се определя като медия, да премине през регистрационен режим, за да има пълно осветляване на собствеността, да има конкретизиране на лицето/лицата, които носят отговорност за съдържанието, което се публикува. За съжаление, тези наши текстове бяха третирани доста повратно и даже има интерпретации, че предложените от нас действия "не изключват възможността да бъдат сваляни текстове с вярна информация, само защото са с неназован източник". Т.е. даже има намеци за цензура, което е абсурдно като трактовка".

Александър Сиди: Да се свалят сайтове с неясен произход, разпространяващи фалшиви новини

„Механизъм за справяне с фалшивите новини е когато името на някой бъде замесено в подобен онлайн материал, уебсайтът да бъде свал...

Припомняме, че с инициатива на главния прокурор Иван Гешев беше направен опит за изменение на Наказателния кодекс именно с аргумент "защита от фалшиви новини". Първоначално парламентът прие това: за фалшиви новини (т.е. неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука и тревога или невярна информация за разпространението на заразителна болест) да се носи по-тежка наказателна отговорност (чл. 326 от Наказателния кодекс) – до 3 години затвор и 1000 до 10 000 лева глоба, а ако има "значителни вредни последици", глобата е от 10 000 до 50 000 лева и престоят в затвора става 5 години. Впоследствие президентът наложи вето и Народното събрание размисли!

Още: "Самуил Петканов: "Фалшива новина" е информация, която не ми изнася"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com