Има решение шестте горски предприятия вече да не са фирми, но добро ли е то?

18083
Има решение шестте горски предприятия вече да не са фирми, но добро ли е то?
Снимка: БГНЕС

Анализи за преструктурирането на държавните горски предприятия са коренно противоположни. Последното решение на Министерския съвет е те вече да не са еднолични държавни фирми, а да станат икономически обособени лица със съответен годишен бюджет.

За миналата година общият бюджет на шестте горски дружества е 473 милиона лева, а общата печалба - 25,6 милиона лева, инвестираните от тях средства са между 32 и 40 милиона лв.. 

Според министъра на земеделието Кирил Вътев това налага правителството още веднъж и внимателно да обсъди политиката си по отношение необходимостта от преструктуриране, става ясно от неговия отговор до депутата Васил Тодев (ПП-ДБ).

Той припомня, че на 18 март 2021 г. МС е приел анализ на създадените със специални закони държавни предприятия, чиято цел е да се изясни характерът на осъществяваната от тях дейност – дали тя е предимно търговска или се изпълняват предимно публични функции и политики. Агенцията за публичните предприятия е направила заключение, че „Установените обстоятелства в резултат на извършения анализ водят до заключението за несъмнено повече търговски характер на дейността на всичките шест държавни предприятия по чл. 163 от Закона за горите“. Още: Безкрайната борба с незаконната сеч и нелегалните сметища: Интервю с Виктория Симеонова

Въпреки това, на 21-ви декември м.т. Министерският съвет приема програма, която предвижда шестте държавни горски предприятия да се преобразуват като икономически обособени лица с аргумент, че осъществяват публични функции.

Според министър Вътев еднозначното определяне на преобладаващата дейност на предприятията е почти невъзможно заради специфичния им характер. Още: Защо българската дървесина носи добавена стойност и е с потенциал за чисто нов бизнес?

Той смята, че трябва да се отчетат редица национални специфики: собствеността на горските територии у нас е преобладаващо държавна - 77%; държавните предприятия управляват 3 милиона хектара горски територии, или 73% от всички гори в страната; около 1/3 от управляваните територии са публична държавна собственост.

Социалните и публични функции, които те изпълняват, са: предоставяне на дървесина на физически лица за лична употреба - над 1 млн. пространствени куб. м дърва за огрев по законово регламентиран ред на цени под пазарните; опазване на горските територии - собственост на физически лица, юридически лица и техни обединения, с обща площ до 2 хектара включително; защита на горските територии от болести и вредители и други повреди; залесяване и защита на горските територии срещу ерозия и порои; строителство и поддръжка на горски автомобилни пътища със средства от специализиран фонд „Инвестиции в горите"; закупуване на горски територии - собственост на физически лица; стопанисване и опазване на дивеча като национално богатство. Още: Има ли достатъчно дърва за зимата? Отговорът на властите

За миналата година шестте горски предприятия са внесли 100% от печалбата си в държавния бюджет – това са над 21 млн. лв.  

България е на трето място в ЕС по дял на площи в Натура 2000 - 57% от горските територии са обособени като зони от екологичната мрежа и на второ място по защитени територии - 41% от площта на страната. 

Общо 111 000 ха държавни гори са обявени като гори във фаза на старост, в които не се провежда стопанско ползване на дървесина, с изключение на случаите на повреди в над 50% от площта на насаждението. Още: Пари като шума: Горски шефове с по-високи заплати от президент и премиер

Сертифицирани по международен стандарт FSC са 80% от държавните горски територии.

За запазване на настоящата правна форма на държавните предприятия е получена подкрепа от консултативния орган Националния съвет по горите.

В шестте предприятия са назначени над 1 500 работници, които извършват горскостопански дейности и добив на дървесина, ловностопански дейности и други странични дейности, което ги прави икономически по-устойчиви при кризисни ситуации, допълва министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com