Иван Гешев за шпионската афера: В България не е имало такъв скандал след 9 септември 1944 година

6141
Иван Гешев за шпионската афера: В България не е имало такъв скандал след 9 септември 1944 година
Снимка: БГНЕС

Шпионският скандал у нас не може да бъде сравнен с никое друго дело в България. Това каза пред БНТ главният прокурор Иван Гешев, като повтори, че това е случай без аналог.

Шестима души бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. "Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия. В исторически план в България не е имало такъв скандал след 9 септември 1944 г. Единственият, с който могат да се правят аналогии, е т.нар. скандал "Петорката от Кеймбридж". Българските служби показаха, че се възстановили своя потенциал, съсипан след 89-та година. Надявам се, това да е в интерес на България", отбеляза главният прокурор.

Гешев: Група от военни и висши служители е шпионирала за Русия, случаят е безпрецедентен

Cлучaят c шпиoнaжa e бeзпрeцeдeнтeн. За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служи...

"Българските граждани имат право да бъдат обективно информирани, затова вчера прокуратурата избра този начин на представяне на това колко е грозно това, което правят българите в това престъпно деяние", допълни Гешев. "Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки. Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема", каза още прокурор номер едно.

"Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност. Става дума за дело, свързано не само с националната сигурност, но и със сигурността на нашите евроатлантически партньори. Групата е била под контрол доста време, така че са взети мерки за ограничаване на заплахите за националната сигурност", каза още Иван Гешев.

"Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите", акцентира той. "Тук не става въпрос дали харесваме чужди държави. Първият въпрос, който трябва да стои пред нас, е дали обичаме своята държава", подчерта той. "Знаете ли, вчера се замислих какво бих работил преди 89-та година. И си казах - пак щях да работя същото - да защитавам интересите на българската държава", каза още Иван Гешев.

Главният прокурор даде интервю и за БТВ, в което също подчерта, че това е добра работа на българските служби за сигурност - както на ДАНС, така и на военното разузнаване. "Смело мога да кажа, че част от нещата са започнали от тази служба. От нейния анализ на риска за нейните служители. И след това по законово регламентирания път благодарение на прокуратурата. 

Енчев нападна Гешев за руските шпиони и че покрил прегрешения на Джамбазки, евродепутатът го бил осъдил

Горещ спор по темата за обвиненията в шпионаж на български чиновници протече в предаването на Цветанка Ризова "Лице в лице" по bTV. "Т...

"Грубо казано – това, което виждам от това е, че основната част от тях събират информация. Високопоставен служител на МО, жената на този човек, който нарекохме „Резидент“ и завеждащият класифицираната регистратура към НС. Това са шестима души, които в момента са привлечени като обвиняеми за престъпление шпионство. За което най-тежките наказания са доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна, и ОПГ за шпионство. Шпионската група е създадена от бивш ръководен кадър на военното разузнаване, когото разследващите нарекоха „Резидент“. Той е бивш дългогодишен служител на служба ВО, сега е служба за военно разузнаване. Завършил школа на ГРУ в СССР. Той избяга и беше задържан близо до руското посолство на ул. „Жолио Кюри“. Намерен, поканен да придружи служителите. В резултат на това, че реализира неуспешен опит за бягство бяха проведени масирани заградителни мероприятия. Факт е, че се справиха перфектно, в рамките на два часа беше намерен. Избягал е от сграда, близо до центъра и е походил или се е повозил доста", казва още Гешев.

"Към момента има самопризнания на един участник в тази група – пълни самопризнания. Привлечен е към наказателна отговорност и е освободен под парична гаранция. Тъй като е оказал пълно съдействие на разследването. Доколкото ми е известно другите петима човека не са дали обяснения към момента", допълва главният прокурор.

Той засегна и въпросът с исканата съдебна реформа. "Някои говорят за законодателна реформа. Под реформа разбират унищожение на прокуратурата. Този рефрен с реформите го слушаме от 1989 година. Дадох едно сравнение наскоро – реформа е да бутнеш една къща и след това да питаш защо вали. А би трябвало да може – ако може да си оправиш просто покрива. Тази реформа е това, което казах за военното правосъдие. Почти го унищожихме и сега казваме – нямаме военни прокурори, нямаме военни следователи, нямаме съдии, а имаме пожар", категоричен е той.

"Проблемът по подобни дела според главния прокурор не е само кадрови, но и законодателен. Това са важните неща. Текстът е от 1968 година. Въпросът е защо някой не актуализира примерно престъпленията, свързани с глава 1 от НК, престъпленията срещу Републиката, които са много стари, много трудни – със съвременни обществени отношения, които трябва да се защитават. Примерно – т. нар. агенти с влияние. Например, в България можеш да направиш партия с чуждо финансиране, да защитаваш чужд национален интерес, за това да ти плащат чужди организации и държави. И това да е законно и да няма никаква наказателна отговорност. Ето това са въпросите, които трябва да се поставят, това са реформите, които трябва да се направят", заяви още Иван Гешев.

Захариева приветства разкритията за руски шпионаж: Не за първи път така действат чужди посолства

Министерството на външните работи на Република България приветства съвместната работа на Прокуратурата, ДАНС, служба "Военно разузнаван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com