Иван Нейков: Имахме пари да намалим ДДС, но нямаме пари за най-бедните

8548
Иван Нейков: Имахме пари да намалим ДДС, но нямаме пари за най-бедните
Снимка: БГНЕС

"Имахме пари да се откажем от приходи в бюджета от ДДС - рестораньорство, фитнеси, алкохол, а след това държавата казва на бедните: "Нямаме пари и затова по 6 лв.". Това показва тотално неразбиране на принципите на социалната политика". Така прочете проектът на правителството за линията на бедност през 2021г. председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Предложението е на обществено обсъждане до 12 септември и в него е заложено увеличение на прага на бедност с 6 лв. от 363 лв. през 2020г. на 369лв. за 2021г. Освен това проектът предвижда социалният министър да предлага размера на прага на бедност... според възможностите на бюджета. Причината - тежката ситувация заради COVID кризата.

Рискът от бедност е факт и в България

Жителите на Съединените щати и Израел са най-застрашени от бедност, казват експертите от фондацията „Бертелсман“. Проучван...

Предлагат социалният министър да определя линията на бедност в страната

Слагайки в центъра на решението на министъра именно възможностите на бюджета, тежестта се прехвърля върху най-бедните и се намалява възможността им да реагират и да посрещнат потреблението, коментира още Нейков пред BTV.

Ние се отказваме от неща, коментирани с години с експертите, Приехме методика да се изчислява прага на бедност на базата на макроикономически показатели - доходи и потребление на над 8 000 семейства, които се изследваха всяка година. Сега изведнъж казваме, не, крачка назад. Вече няма никакво значение това, ще го изчислява министъра, защото така сме по-гъвкави и ще отговаряме на икономическата ситуация, коментира още той.

Нелогично е в годините на икономически расте линията на бедността да нараства с по 20 лв., а сега в условията на тежка криза - да са едва 6лв. Ние напрактика замразяваме сумата, каза още Нейков.

Подобно предложение е "неадекватно", намирайки се в центъра на безпрецедентна криза - съчетание от заболяване, икономически и фанансови проблеми. Подкрепи го икономистът и бивш зам.-председател на КФН Румен Гълъбинов.

Решението на Николова за бедността сред възрастните хора - трудова активност

Насърчаване на активността на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна...

"На фона на тази ситуация, предложението е линията на бедността да се увеличи с 6 лв., а миналата година по това време предложението е било за 15 лв. Очевидно е, че предложението е неадекватно", заяви той.

"Да се твръди, че видите ли, защото няма пари, ние казваме на над една трета на децата в България - "Ние ви гарантираме риск от бедност". Няма нормална държава, която да каже - нямам пари за най-бедните си деца, Абсурд е. Ако трябва магистрала ще спрем, ако трябва танк няма да купим, ако трябва ще замразим заплатите на народните представители, но пари за децата трябва да има. Така че тази теза не издържа в никакъв случай", каза Нейков.

Най-бедните хора не участват в тези условия, не участват в обществените поръчки - припомни още той.

Същото е и за пенсионерите, а разнесено към инвалидите - месечното увеличение е просто стотинки, което е скандално, подчерта Гълъбинов.

По негови думи източници за финансиране има и не е нужно да сме прекалено консервативни. Има спасителен план на ЕС, имаме възможности за корекция на нашата дългова експозиция, имаме собсвени източници на републиканския бюджет. Имаме далеч повече възможности да финансираме, отколкото си мислим дори в момента, подчерта Гълъбинов.

Ето колко е линията на бедността, предвидена за 2020 година

На днешното си редовно заседание, правителството определи линията на бедност за 2020 година. Размерът ѝ ще е 363 лв. - с 15 лв. по-висо...

Знам, че това не е визията и решението на екипа на социалното министерство, подчерта Нейков. Тук се вижда дългата ръка на министерство на финансите, обясни той.

450 лв. харчим на месец само за храна, разходите постоянно растат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com