Иван Нейков: През 2014-а няма да живеем по-добре

29057
Иван Нейков: През 2014-а няма да живеем по-добре
Снимка: Getty Images / Guliver

На въпроса по-добре ли ще живеем следващата година отговорът е - не. На хората трябва коректно да им се каже - продължавайте да стискате зъби. Това, което го живяхте 2013, ще го живеете и 2014. Това каза от ефира на Нова телевизия бившият социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политик Иван Нейков. Експертът уточни: „Ще има малки разлики, но те не са достатъчни, за да заживеем по-добре."

Мнението му сподели и финансовият експерт Мика Зайкова като заяви относно Бюджет 2014: „ Това са малки стъпки в правилна посока, но с малки стъпки не се стига далече".

Барак Обама: Да приемем бюджета и да се хващаме за работа!

Президентът на САЩ Барак Обама във вторник поиска от републиканците в Конгреса да спрат със заплахите и да гласуват за бюджет за новата...

По думите й минимумът, за да живее добре човек, е 563.40 лв., а падането под тази сума тя определи като бедност. Непрекъснато намалява стойността на пазаруването, констатира Иван Нейков. Ходиш често, но пазаруваш малко, обясни той.

Той акцентира на дефлацията в бюджета, която е резултат от това обедняване, от свиването. Няма да има ръст на потреблението с този бюджет, който ни се предлага, каза още експертът. Важното за този бюджет е дефлационния синдром, защото се получава омагьосан кръг, допълни Зайкова.

И двамата бяха единодушни, че трябва да се направят усилия да се съживи бизнесът.

Проблемът е много сериозен и той не може да бъде решен с един бюджет. Да не говорим, че този няма такава цел. Първо, на нас ни трябват няколко години, за да преживеем замразяването на доходите от няколко години. Колкото години пропадаш, поне толкова години ти трябват да излезеш от дупката, каза Нейков.

Българите топят спестяванията си

Българите топят спестяванията си, сочат данните на Националния статистически институт. Хората теглят от спестяванията си три пъти п...

Според него няма едно решение на проблема. За да се съживи бизнеса, по думите му, се иска „да се налее вода в няколко мелници, не в една".
Според експерта липсва разбирането откъде тръгва проблемът.
Нямаме подход за малкия бизнес, за възрастните работници, по отношение на политиката по доходите, разкритикува социалната и финансовата политика Иван Нейков.

Ние нямаме система, която да върже доходите на хората с квалификацията им, в резултат на което хората са демотивирани да повишават квалификацията си, а от там - предприятията, в които работят нискоквалифицирани хора, губят конкурентоспособност, продължи с критиките си бившият социален министър, но добави: „Изход има, но няма да тръгнем към него 2014-а."

И двамата експерти очакват много хора на утрешния национален митинг-шествие на синдикатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com