Иван Петков – Бебето: Пловдив е пълен с безброй красиви проекти, но реалността е запусната

6623
Иван Петков – Бебето: Пловдив е пълен с безброй красиви проекти, но реалността е запусната
Снимка: Actualno

Иван Петков-Бебето е един от най-активните общински съветници на БСП в Пловдив. С годините той се превърна в основното острие на социалистите в града под тепетата - там той е съветникът с най-много питания и със сигурност най-острият критик срещу управлението на Иван Тотев и влиянието на Георги Гергов. В момента Петков е трети в листата на БСП за предстоящите избори. Ето какво заяви той за работата си в местния парламент и визията си за бъдещия.

Г-н Петков, изглежда, че работата ви като общински съветник в Пловдив в последните години е високо оценена на партийно ниво - и вече сте трети в листата в града. Защо според самия вас ви е гласувано такова доверие и как бихте го защитили?

Това е голяма оценка за дейността ми като съветник. Разбира се осъзнавам, че е и огромна отговорност, която трябва да оправдая. Като първият пловдивчанин в листата трябва да оправдая това доверие, което ми е гласувано, а оценката ще бъде дадена на предстоящите избори.

Какво се случва с откупуването на терена до пощата и всъщност защо намирате тази сделка за проблемна? 

Проблемна бе цената на изкупуване от страна на Община Пловдив. Теренът бе продаден за милион и двеста, а откупен за четири милиона и малко без ДДС.  В същото време за целия период на този терен не бе инвестирано нищо. Там има исторически ценности, които могат да се реставрират и да бъдат културна забележителност. За мен сделката  е неизгодна за общината и остават съмнения, че е реализирана под натиск  от хора от по-високите етажи на властта. Странно бе държанието на управляващите от ГЕРБ и техните съветници, които мълчаха и не искаха дебати, а просто сделката трябваше да се осъществи по зададените критерии. Ако  цената бе с няколко милиона по-малка, можеше средствата да отидат за реконструкция на археологията. Реално погледнато, върху археологически находки, които са публична държавна собственост, собственикът не можеше да реализира абсолютно нищо. Да, не може в центъра на града да има подобно запустяло място, а можеше да се намери друг по-разумен начин. 

Защо общината се забави толкова много с модернизирането на градския транспорт и системата за билети?  

Това е другият огромен проблем на Община Пловдив, който е тотално провален. Изсипаха се огромни средства по европейска програма, а реализация – няма. Този проект е много важен за Общината и гражданите. Първо се преминава на безкондукторно таксуване, второ гражданите по спирките ще знаят кога пристига съответният автобус.  Не на последно място ще помогне повече хора да предпочетат градския транспорт за придвижване. По този начин да се намали използването на лични автомобили, защото Пловдив е един от най-мръсните градове в Европа. Интересен факт е, че сегашният кмет Здравко Димитров в предизборното си обещание заяви, че ще направи пълна проверка на предишните управление, но виждаме, че това е поредното забравено обещание като се прехвърля отговорност към фирмата изпълнител. Важният въпрос е защо се прие и подписа проекта в този вид от страна на Общината. Сегашното ръководство мълчи.

Как самият вие си представяте бъдещето на града оттук-нататък - не само проблемите, които трябва да се решат, но и визията за няколко години напред?  

Пловдив е най-старият жив град в Европа. С възможност да се реализират много културни събития. Същевременно, докато бях съветник видях как много от обектите, които трябваше да се изградят, не се реализираха. Веднага ми идва на ум кино „Космос“ и вечното обещание за облагородяване на река Марица. Виждали сме безброй красиви идейни проекти, но реалността е пред нас – запусната река, обрасла с храсти. Едно от важните неща, които трябва да се предприемат е спирането на това безумно застрояване и презастрояване в града. Общината приема ПУП на нови сгради, които не отговарят на ОУП, без необходимия брой паркоместа, а в същото време се издават строителни разрешения. Екологията е един от основните проблеми на нашия град. Администрацията не рекултивира сметището в Цалапица, въпреки че то отдавна е препълнено. 

Вероятността да бъдете народен представител от БСП е значителна; и ако до момента сте действали повече на местно ниво, за какво ще работите ако получите по-големия политическият периметър на парламента? 

Естествено, ще работя за проблемите на нашия град и тяхното решаване, защото ще бъда избран от този район. Но в Народното събрание ще отстоявам приетите в платформата ни национални ангажименти, които сме поели пред обществото. Конкретно при гласуването на бюджета ще работим за отделянето на 1% от БВП за култура. Категорични сме, че част от събраните данъци трябва да остават в съответната община и да се върнат за проекти за хората. Това ще помогне за облагородяване на местните райони чрез инвестиции в инфраструктура, екология, култура и т.н. Семейното подоходно облагане ще помогне на младите семейства да плащат по-малки данъци. Възрастните ще получат подкрепа чрез програмата ни за преизчисляване на всички пенсии. Електронните регистри, които предвиждаме ще помогнат на бизнеса и гражданите в борбата с корупцията и бюрокрацията.

Бихте ли разказали малко повече за себе си; какво сте завършили и къде, каква е експертизата, която сте развили през времето? Как самият вие бихте убедили избирателите да гласуват за вас? 

Завършил съм икономика в стопанската академия „Д.Ценов“ в гр. Свищов. Имам и втора магистратура по управление. Работя в семейна брокерска кантора по застраховане и с мой приятел имаме туроператорска фирма, която в момента е в много лошо състояние предвид пандемията и проблемите, които се получиха в сектора туризъм. В годините като член на Българската социалистическа партия успях да натрупам опит в много сфери, но най-голямото ми училище бе като общински съветник през периода 2015-2019 година. Смятам, че действията и усилията, които вложих по време на този мандат се отразиха положително както за личностното ми израстване като житейски и политически опит, така и за интересите на пловдивчани, които защитавах.  

 

А какво заяви Корнелия Нинова за пандемията и управлението на ГЕРБ - вижте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com