Иванчева: Ако опишем всички издевателства в ареста, ще напълним няколко тома

9690
Иванчева: Ако опишем всички издевателства в ареста, ще напълним няколко тома
Снимка: БГНЕС

Бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева призова медиите да бъдат допуснати до килията й в столичния арест на ул. "Майор Векилски", за да опровергае твърденията на ръководството на ГД "Изтърпяване на наказанията" за състоянието на обекта.

В писмо до правосъдния министър Цецка Цачева, омбудсмана Мая Манолова и представителите на медиите, Десислава Иванчева и Биляна Петрова уличават ГДИН в "системно нарушаване на човешките права на стотици хора, безстопанственост и разпиляване на бюджетни средства, като потенциалните щети са за милиони левове".

Марш за правосъдие в София в подкрепа на Иванчева

Граждани извървяха разстоянието от НДК до Съдебната палата в София в знак на протест. Той е организиран от гражданската инициатива "Пра...

Двете жени бяха задържани още на 17 април по разследване за получен подкуп, като до момента остават лишени от свобода въпреки многократните искания да бъдат пуснати под домашен арест.

Иванчева и Петрова посочват, че в столичния арест "стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени,... без да се издават индивидуални заповеди, като арестантите са лишени от правата си за съдебен контрол".

"Реално всички арестувани, дори най-кротките и с най-леки обвинения, са третирани като осъдени с доживотна присъда убийци...

В България все още не са отменени нито презумпцията за невинност, нито правовият ред. Законът за изтърпяване на наказанията е приет преди почти 10 години и е време и най-бавната администрация да започне да го спазва", пишат те.

В писмото си те твърдят, че българските затворнически власти нарушават човешките права и основни свободи заради "липсата на условия, които да запазват физическото и психическо здраве, подлагане на изтезания, на нечовешко, жестоко и унизително отношение".

Миролюба Бенатова: Продължителният арест на Иванчева и Петрова е издевателство, публичен разстрел

"Продължителният арест на Иванчева и Петрова цели ефекта на публичен разстрел. Всички да знаят, че ако държавната машина реши да ги сма...

"Ако опишем всички издевателства и лоши условия, ще запълним няколко тома. Затова, за да се види обективната истина, предлагаме медиите да дойдат и да видят всички килии, бани и общи помещения", се казва още в документа.

"Прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни.Сградата на ареста не се поддържа и се руши, външната мазилка пада, по фасадата растат дървета. Течовете от канализацията са повсеместни и от години, което е опасно за конструкцията на сградата", посочват още в писмото.

Иванчева и Петрова казват още, че в килията им е направен ремонт заради теч на води от отходната канализация - но на 22 ноември отново е имало наводнение.

"Никой не търси гаранции от изпълнителя, не се прави ремонт на ремонта. Тази безстопанственост влошава състоянието на сградата. Ремонтите ще струват все по-скъпо и по-скъпо.

Или ще трябва да се вложат милиони, или ще се наложи да бъде разрушена, а на нейно място да изникнат небостъргачи (апетитните парцели почти в центъра на София са малко)", пишат Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Иванчева ли е най-големият престъпник?

Да не напускат страната - това е поредното искане на прокуратурата спрямо бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничка...

Двете са завели множество жалби, включително пред ЕСПЧ в Страсбург, заради състоянието на килията им. Те посочват, че отначало "част от жалбите "уж" се губеха или директно ни ги връщаха с "приятелска препоръка" да ги оттеглим, защото ще стоим дълго време и не е добре да настройваме охранителите и ръководството".

В писмото си, те посочват конкретните нарушения по точки и алинеи, цитирайки закона.

"Не на последно място поради лошите условия в арестите и нарушаване на човешките права България ще трябва да плати милиони левове обезщетения на пострадалите. Ще плащаме двойно, защото ще се наложи и да се платят ремонтите", гласи още писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com