Иванчева и Петрова: Инструкцията за конвоиране ще носи нови осъдителни присъди за България

4264
Иванчева и Петрова: Инструкцията за конвоиране ще носи нови осъдителни присъди за България
Снимка: БГНЕС

Осъдените на домашен арест - Десислава Иванчева - бивш кмет на район "Младост" и нейната заместничка Биляна Петрова изпратиха становище до министъра на правосъдието Цецка Цачева относно инструкцията за конвоиране на арестанти. По думите им наредбата противоречи на международното и национално законодателство и накърнява човешките права.

"Отношението към конвоираните лица е жестоко, нечовешко и унизително, защото в Инструкцията се предвижда на широк кръг лица, цитирам "белезници се поставят на ръцете, които са отзад на тялото с дланите насочени навън. Допуска се поставяне на белезниците на ръцете пред тялото, но задължително свързани с конвоен колан" (чл.21, ал. 8, т. 1), което е напрягащо и унизително. По този начин, ще бъдат конвоирани неосъдени и болни хора от и до лечебно заведение, както и затворници от и до работни обекти (чл. 4, ал. 2), т.е. ежедневно стотици лица ще бъдат подлагани на страдания. Тази разпоредба противоречи на минимум 5 (пет) нормативни акта от по-висок ранг - чл. 5 на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, чл. 7 на Международен пакт за граждански и политически права, чл. 3 на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, чл. 29 на Конституцията на Република България, чл. 115 на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и на трайната практика на Европейския съд за правата на човека, който изисква при поставяне на белезници зад гърба и принуждаване на хората да стоят в това напрягащо положение, националните власти да посочват конкретни обстоятелства, обосноваващи тези мерки", се казва в позицията.

България многократно е осъждана да плаща обезщетения за прилагането на подобни практики. На интернет страницата на Министерство на правосъдието са публикувани десетки подобни решения на ЕСПЧ.

При поставени белезници с ръце на гърба и длани насочени навън не става ясно как конвоираните лица ще могат да носят личен багаж. Също така според инструкцията при използване на санитарно-хигиенни помещения белезниците не се махат. 

"Инструкцията грубо показва и презумцията за невиновност - в чл. 14 се предвижда, че могат да се слагат вериги на краката на неосъдени лица (обвиняеми и подсъдими), само на база повдигнато, но недоказано обвинение за лишаване от свобода за срок над 10 години", посочват още Иванчева и Петрова.

Липсващи документи и висяща графологична експертиза проточват делото срещу Иванчева и Петрова

Очакванията в петък да прозвучат заключителните пледоарии по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й...

В становището си до министъра двете предлагат и как конкретно могат да се променят текстовете в документа. Публикуваме ги без редакторска намеса:

Предложение за промени в конкретни текстове

1. В чл. 14, където се регламентират критериите за поставянето на белезници на краката, да отпадне текста: "обвиняеми и подсъдими за тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода за срок над 10 години"

Мотиви: Нарушава презумцията за невиновност и законите, които са описани по-горе. Мерките и помощните средства не трябва да надвишават минимално необходимото ниво на жестокост и само ако са абсолютно необходими за конкретното лице, т.е. произтичащи от неговото поведение. При оковаване на краката и слагане на специален колан, недоказани обвинения не могат да бъдат аргумент за извънредни мерки.

2. В чл. 17, където се регламентира сваляне на белезниците при медицински преглед, тексът "вземане мнението на медицинския специалист" да се замени със "съобразяване с мнението на медицинския специалист"

Жители на "Младост" отново излизат на протест

Живеещите в "Младост 1" излизат на протест срещу застрояването на градинка за отдих в квартала. Лице на протеста е Баба Бонка, която е ...

Мотиви: При извършване на медицински преглед мнението на медицинските специалисти има задължителен характер. Чл. 129, ал. 3 от ЗИНЗС гласи "Предписанията на медицинските специалисти имат задължителен характер за началниците на съответните места за лишаване от свобода. Медицинското решение се взема единствено в интерес на здравето на лишения от свобода".

3. В края на чл. 21, ал. 2, който регламентира запознаване с правата и задълженията на конвоираните лица и с правомощията на служителите" да се добави текста: "срещу подпис върху формуляр, съдържащ описаната информация".

Мотиви:.Гарантира, че информирането на конвоираните ще е реално, а не формално, както се случва в момента. Ще има доказателства, че информирането действително е извършено.

4. Да отпадне изцяло чл. 21, ал. 8, т. 1 който гласи"

"1. при конвоиране на едно лице пеша, белезници се поставят на ръцете, които са отзад на тялото с дланите насочени навън. Допуска се поставяне на белезниците на ръцете пред тялото, но задължително свързани с конвоен колан". Следващите алинеи да се преномерират.

Лозан Панов поиска наказание за шефа на Апелативния спецсъд заради Иванчева

Председателят на ВКС Лозан Панов е предложил на съдийската колегия на ВСС да накаже дисциплинарно Георги Ушев, ръководител на Апелативн...

Мотиви:. Трябва да се има предвид, че тази разпоредба се отнася за всички неопасни лица. А в чл. 14 е регламентиран режимът за конвоиране на особено опасни лица. Както е аргументирано по-горе, това противоречи на множество международни договори и национални закони. Представлява изтезание, жестоко, нечовешко и унизително отношение. Прегледите и чакането за тях във външни болнични заведения може да продължи много часове и определено фиксирането по тези начин ще предизвика физически страдания.

5. Към сегашния текст на чл. чл. 21, ал. 10, който гласи "При използване на санитарно-хигиенните помещения от конвоирани лица, всяко лице се води самостоятелно, като се предприемат необходимите охранителни мерки" да се добави текст, че белезниците и помощните средства се махат.

Мотиви: Интересно как се ползват баня и тоалетна с белезници, особено, когато "белезниците са на гърба и длани сочещи навън". Това също представлява изтезание, жестоко, нечовешко и унизително отношение.

6. Ако останат случаи, в които се предвижда ръцете да се оковават с белезници отзад и длани сочещи навън, към сегашния текст на чл. 21, ал. 11 да се добави уточняващ текст как се пренася самият багаж.

Мотиви: очевидно е, че с белезници на гърба, конвоираното лице не може да носи багажа си с ръце. Да се напише как ще се пренася багажа - дали това е задължение на придружаващите го служители от надзорно-охранителния състав или да се предложи друго решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com