Издирват 123 климатика, дарени за наводнените карловски села

5494
Издирват 123 климатика, дарени за наводнените карловски села
Снимка: Пресцентър на МО

Къде са 123 климатика - дарение за тежко пострадалите хора в наводнените карловски села миналия септември? В домовете на пострадалите или не? Това ще проверява Министерството на енергетиката, предаде БНТ.

В началото на годината бяха дарени 212 климатика, но са монтирани само 89. И не само това - в Каравелово нямат и ток заради неплатени сметки. Според хората и община Карлово министерството на енергетиката е обещало да поеме сметките на най-пострадалите домове за периода на отоплителния сезон.

Правителствен транш от 12 млн. лв. за щетите в Карловско

Правителствен транш на обща стойност 11 826 244 получава Карлово за щетите от бедствието, което сполетя общината през септемв...

Проверка на Actualno: Как изглеждат селата Богдан и Каравелово месеци след потопа? (СНИМКИ)

В дома на Семко Георгиев от Каравелово втори ден няма ток. Топлят се с печка с дърва. Още през февруари е монтирал дарения от министерството климатик и е изпълнил условието до 10 март да представи в Общината гаранционна карта с нанесена дата на монтажа.

"Вчера ходих и в ЕВН казаха, че няма никакви уговорки, те са си търговско дружество, нямат уговорки нито с общината, нито с министерството. За двата месеца сметките за ток са 250 лева", казва Семко Георгиев пред БНТ.

89 са монтираните климатици. Повечето хора вече са платили сметките от страх да не останат без ток. "Не е хубаво това - всеки тихомълком си плаща, от страх да не го отрежат. Те казаха, че подаряват климатици, а всъщност се крият", допълва Семко Георгиев.

От министерството на енергетиката обясняват, че техният ангажимент не е за целите сметки, а само за потреблението на климатика и то от датата на монтиране до края на отоплителния сезон.

212 климатици на засегнати от наводнението в Карловско са дарени от БЕХ

Българският енергиен холдинг (БЕХ) дарява 212 климатици на засегнатите от наводнението в Карловско, става ясно от отговор на енергийния...

Росица Карамфилова: Кметът на Карлово не е обявил, че има бедствено или частично бедствено положение след наводненията

Много хора очакват, че ще им бъде платена цялата сметка. Не, ние ще помогнем само за енергията за периода на тяхното използване. Това ще стане обаче след проверка, защото на община Карлово са дарени 212 климатика. Крайно разочаровани сме от непълноценната, за да не я нарека лоша администрация или лош начин на администриране на тази помощ от страна на Община Карлово. Нещо повече - след като са раздадени 212 климатика, а са монтирани 89, възниква въпросът - какво става с останалите?", заявява Еленко Божков - заместник-министър на Министерството на енергетиката.

От Общината твърдят, че още преди месец са писали писмо до министерството заради многото въпроси кога и как ще бъдат поети разходите за ток. "Само знаем, че ще бъде поета частично или изцяло потребената енергия за зимния отоплителен сезон", казват оттам. "Очакваме компанията, която произвежда зелена енергия, да извърши плащане към семействата, които изпълниха условието", заявява пред националната телевизия Емил Кабаиванов, кмет на Карлово.

Единственият ангажимент на Общината е бил да изпрати в срок гаранционните карти за монтаж на климатиците. Кметът няма притеснения от проверката. "Всичко става с решение на Обществения съвет и Общинския съвет и никаква грешка не може да стане, ние ще ви предоставим списъците с подписалите саморъчно климатиците", обяснява д-р Емил Кабаиванов кмет на Карлово. 

Проверката на министерството за дарените климатици трябва да приключи до две седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com