Изгонените от Розово бяха топло посрещнати в Крън

21588
Изгонените от Розово бяха топло посрещнати в Крън
Снимка: БГНЕС

Те бяха посрещнати топло в град Крън. От рано сутринта местни пристигат в къщата с торби с продукти и домашни печива за 17-те бежанци, шестима от които са деца. Най-възрастният мъж сред тях беше приет в болница, но състоянието му е добро, съобщава БТВ.

Протест в Стара Загора срещу Розово, Бареков подкрепя селото

Мълчалив протест на около 30-40 души се проведе в Стара Загора. Това стана тази вечер, предаде Нова телевизия. На протеста бяха опънат...

34-годишният Манан, който е дошъл в България със съпругата си, казва, че ще останат само временно, а целта е да стигнат до роднините си в Германия, Швейцария и Дания. „Тук хората ни посрещнаха топло и човешки. Емоциите обаче са на заден план, искаме да си получим документите и да отидем при роднините си”, обясни той. Такава е целта и на 22-годишния Али, който в Сирия е бил студент.

Ханан разказа, че трите му деца са били много изплашени от отношението на някои хора в село Розово. „Децата бяха много притеснени, изплашени, плакаха. Те са малки и не разбираха какво става с тях. Държанието на хората ги шокира, не знаеха защо хората се държаха така с тях”, обясни бащата, но веднага отбеляза, че и в Розово е имало хора, които са им предложили помощта си и дори тайно са им носили продукти.

Трите сирийски семейства не са успели да си върнат парите за наема на къщата в Розово и да си вземат документите от селото. Те споделиха, че нямат пари и ще търсят възможност да работят в България, докато заминат.

„Приемам ги, защото и моите са в друга държава, дано и тях да ги приемат. Дадох бонбонче на децата и те ме прегръщат”, разказа баба Айше. „Трябва и хората да се посрещат, защото ако стане нещо, хората са дошли с по две чанти в ръце, какво ще ни направят хората… Още снощи дойдохме да ги видим, направо да ти стане мило за тия хора”, допълни друга съседка.

Йовчев намери виновника за Розово - кметицата на ГЕРБ

Вътрешният министър Цветлин Йовчев намери виновник за скандала "Розово". Това е кметът на селото Теодора Георгиева, която се оказа избр...

След като преди ден стана ясно, че кметът на Розово определя селото като „етнически чисто” в свой доклад, кметът на град Крън Теменужка Люцканова заяви, че етносът никога не е бил признак за разделение там. „В Крън живеят много етноси, никога не е имало напрежение, никога не се е случвало дилемата да бъде етнос. Няма как да бъде инсценировка. Това са крънчани”, заяви тя, посочвайки към местните, дошли да поздравят новите си съседи.

Люцканова обаче изрази недоволство, че е научила от медиите за настаняването на бежанците в града. „Недопустимо е кметът на населено място да научи от медиите, че тук са настанени сирийците от село Розово”, заяви тя и подчерта, че от тях се изисква да спазват законите на България и наредбите на Общинския съвет и „не би трябвало да има проблем”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com