Изкупуването на тютюна в Кърджалийско закъснява

21945
Изкупуването на тютюна в Кърджалийско закъснява
Снимка: БГНЕС

Търговските дружества бавят старта на кампанията за изкупуването на ориенталските тютюни в Кърджалийска област, стопани настояват за по-високи цени, предаде БГНЕС.

Всяка година 6 фирми се включват в пазара на сортовите групи ориенталски тютюни. Плевенската "Булгартабак" е първата фирма, която стартира срещи със стопаните по места и от днес вече подписва договори за изкупуването на балите, и продължава срещите по места с тютюнопроизводители. "Кърджали табак" обаче съзнателно забавя старта на кампанията, макар договорите да са сключени още през пролетта, заяви изпълнителният директор Юмер Юмер. Според него изкупуването ще започне не по-рано от края на ноември или началото на декември. Дъждовното лято удари поминъка на производителите, качеството на суровия тютюн е много ниско, има стопани, които все още берат зелени листа от нивите и сушат низите с отоплителни печки, коментира Юмер. Все още не може да се посочат прогнозните количества, които дружеството ще изкупи, нито можем да определим цени за килограм суровина, технолозите тепърва започват обиколки и огледи, допълни той.

Днес обаче "Плевен БТ" започна сключването на договори за изкупуване и производство на сортови групи тютюни "Басми" от тазгодишната реколта. За разлика от кърджалийското дружество, плевенското сключва договори с производителите от цяла Югоизточна България - Кърджали, Хасково, Асеновград, Харманли. Едновременно с това експертите на "Плевен БТ" разясняват на стопаните минималните изисквания за качеството и правилата за домашната манипулация на тютюна.

Не е ясно кога и на какви цени ще се изкупува тютюнът от тазгодишната реколта, заяви кметът на крумовградското село Аврен Димитър Антонов. Само едно търговско дружество докара кашоните за домашната манипулация, но не са раздадени на хората, затова няма готови максули за продажба, посочи той. Закъснява и американската "Сокотаб", откъдето също са обявили, че имат готовност да доставят кашони. В района на най-голямото село в община Крумовград все още има хора, които са по нивите и берат тютюн, и палят печки да го сушат. Според Антонов производителите се надяват изкупните цени да не са по-ниски от миналогодишните. Той припомни, че заради дъждовете и болестите по насажденията качеството на първите беритби е по-лошо в сравнение с реколтата през 2013 г.

В района на Кирково обаче твърдят, че тази година са произвели много по-качествен ориенталски тютюн и държат минималната цена за килограм да не бъде под 6,50 лв. Експерти от 4 търговски дружества са предупредили стопаните да не бързат с финала на домашната манипулация, тъй като не е ясно кога ще стартира изкупуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...