Изложба с произведения върху фрагменти от Берлинската стена и 3D mapping, преди откриването в Пловдив

5731
Изложба с произведения върху фрагменти от Берлинската стена и 3D mapping, преди откриването в Пловдив
Снимка: Actualno.com/Елин Димитров

Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще е първият град на Стария континент, който ще празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Това ще се случи не с дълги речи, а с уникална пътуваща изложба, която разказва за „Изкуството на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство“ или съкратено „Art Liberty“. Куратор на изложбата е Силвестър Верже.

Експозицията представлява колекция от 30 произведения върху фрагменти от стената и ще бе открита днес точно в 16:00 ч. на Римския стадион в столицата на културата. Час по-късно сградата на община Пловдив се превърне в 3D mapping цветна картина, сглобена от изображения от изложбата. Tя пренесе публиката в света на уличното изкуство. А картините, които са оценени на общо над 1 милион евро, вече са под тепетата и са разположени под открито небе.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Трите поп икони са изобразени от уличните художници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия върху голям 3-метров фрагмент от стената. Заедно с тях в сърцето на града ще бъдат разположени и три автомобила “Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни.

Голям стенопис на бразилския художник L7M също ще бъде показан в експозицията. Той е направен върху дървени панели за „Art Liberty“, когато е изложена в Париж през 2015 г. Произведенията на оригиналните автори не са целели да се превърнат в картини. Те са форма на протест срещу рaзделението. Този и много други интересни факти ще могат да научат пловдивчани и гости от съпътстващата програма - над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията. Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на „Дойче Веле“.

Издигат наново Берлинска стена, за да я унищожат

Бутафорна Берлинска стена ще бъде издигната в германската столица в навечерието на честванията на обединението на Берлин. Тя е дело на ...

Друга емблематична лента е "Ефемер", базирана на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас, който е снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди падането й. 15 от тези кадри са част от изложбата. Каталогът на „Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство“ е първият в света, който позволява на зрителя да открие процеса на създаване на всяка творба, благодарение на QR кодове. Колекцията е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Международната обиколка на изложбата от 1991 г. до 2015 г. включва градовете Мадрид, 1991 г.; Лион, 1996 г.; Никозия, 2009 г.; Кьолн, 2001 г.; Женева 2004 г.; Париж, 2009 г.; Берлин, 2001 г.; Москва, 2009 г. и Париж, 2015 г.. „Изкуството на свободата” ще остане в Пловдив до средата на март.

Един от авторите, включени в изложбата – Кристоф Буше, се мести в Западен Берлин на 24.12.1980 г. През април 1984 г. той и Тиери Ноар започват да рисуват върху Берлинската стена при Марианплац, Потстадмплац и Checkpoint Charlie: „ Не искахме да декорираме стената, беше по-скоро физическа реакция срещу нечовечността на живота заедно с Желязаната завеса. Той ще остави незаличима следа там, постигната от много малко други артисти преди него. На 04.07.1986 г., на Checkpoint Charlie, той и Тиери Ноар рисуват 42 статуи на свободата в чест на юбилея от монтирането на Статуята в Ню Йорк.

Неговият необикновен подход към рисуването и спонтанността на неговите берлински творения, го поставят в авангарда на уличното изкуство. През ноември 1987 г., той става първият артист в историята на Берлинската стена, който рисува върху източната страна на стената, изливайки боя през пукнатина, която изкопал в бетона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com