Износителите на дървесина блокират за половин ден два ГКПП

7713
Износителите на дървесина блокират за половин ден два ГКПП
Снимка: Getty Images/Guliver

Износителите на дървесина и транспортни фирми ще блокират в продължение на шест часа граничните пунктове при Свиленград. От 10:30 часа до 16:30 часа представителите на бранша излизат на протест, който ще се проведе едновременно и на ГКПП „Капитан Андреево“, и на ГКПП „Капитан Петко войвода“. Протестиращите ще блокират пътищата към границите ни с Турция и Гърция с трактори и друга превозна техника, съобщиха от All Channels. Ще има блокада и в същия часови диапазон на "Хаинбоаз".

Протесите са заради наложения мораториум за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, който вече две седмици пречи на бизнеса на близо 800 компании в България. На 18 март, след протест на пл. „Народно събрание“, представители на износителите на дървесина и дърводобивните предприятия у нас се срещнаха с Комисията по земеделието и храните. След проведените разговори от Комисията заявиха, че започват подготовка за промени в Закона за горите, което обаче не удовлетворява исканията на бранша, които настояват за спешна отмяна на Забраната за износ.

Износителите на дървесина излизат на нов протест, поставят ултиматуми

На 24 март (вторник) износителите на дървесина и транспортни фирми ще блокират в продължение на 6 часа граничните пунктове при Свиленгр...

„Имаме готовност да продължим с протестните действия, колкото се налага. Няма да се откажем да защитаваме интересите на над 8 000 служители в нашите фирми и няма да се съгласим с твърдението, че ние сме виновни за незаконната сеч в България. Напротив, ние също искаме строг закон за горите, но Забраната за износ е мярка, която по никакъв начин не ограничава сечта, а единствено ощетява бизнеса ни“, каза Димитър Николов, износител на дървесина. Той допълни, че блокирането на пътищата в цялата страна ще продължи, докато мораториумът не бъде отменен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com