Изследване показа как Пеевски се отразява на способността ни да мислим информирано

1561
Изследване показа как Пеевски се отразява на способността ни да мислим информирано
Снимка: БГНЕС

В периода 2012 – 2014 г. групата „Пеевски-Кръстева-КТБ” успява да постигне контрол на почти 70% от професионалните производители на медийно съдържание във вестниците. Това се казва в проучване на Центъра за изследване на демокрацията през 2014 и 2015 година. В него се посочва, че в този период групата продължава да поглъща медии. Добавят се „Новинар”, „Засада” (преди „Експрес”) и вестникът с най-висок тираж в страната – „Уикенд”.

Започват да се купуват регионални вестници като пловдивската „Марица”, благоевградския „Струма”, бургаските „Черноморски фар” и „Фактор”, великотърновската „Борба” и др. Към тях се присъединяват сайтовете като Всеки ден, Блиц, Bnews.bg; списания като „Топ Гиър”, „Аутобилд”, „Уикенд на жената”, „Биограф” и пр.

Кадиев: Пеевски е или в Дубай, или в Катар

От това, което чета по медиите и чувам от част от колегите от ДПС, разбирам, че Делян Пеевски е или в Дубай или в Катар или и двете. То...

"Започва да се говори за „Империята” след като коалицията Пеевски-Кръстева-КТБ придобива и най-голямата печатница на Балканите – ИПК „Родина”. „Империята” започва да изглежда страховито в момента, в който придобива около 70-80 процента от фирмите, които разпространяват печатни издания", допълват от центъра.

Според техния анализ регионалните медии, включително и обществените, все повече стават зависими от местната власт.

Данните показват още едно тревожно явление, свързано с намаляващото влияние на регионалните медии върху формирането на информирано обществено мнение. В малките и средни селища публичните рефлекси за оценки и анализи са твърде закърнели. Два са факторите, които подпомагат подобни процеси, подкопаващи плурализма и свободата на словото: голямата зависимост на регионалните издания от местната власт и липсата на достатъчно подготвени и компетентни журналисти.

Независимо от „жълтите” изкушения, в по-голямата си част информационните регионални медии се стремят да отразяват теми с обществена значимост.

В световен мащаб свободата на медиите е на най-ниско ниво за от 12 години

Норвегия е първенец по свобода на медиите според последния доклад на Freedom house, озаглавен Freedom of the Press. На челните места в...

Относително с най-много публикации на регионалните медии с обществена насоченост се запознават жителите на Ямбол, докато в Хасково, Пловдив и Разград „жълтите” публикации преобладават. Измежду над 1700 публикации общо 38 % са с развлекателен характер (21%), отразяват различни криминални случаи (9%) или новини за инциденти (8%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com