Изследване: Всяко шесто дете в България - тормозено физически в училище

1770
Изследване: Всяко шесто дете  в България - тормозено физически в училище
Снимка: Институт за национални дейности и практики ИСДП

Всяко 6-то българско дете е било подложено на физически тормоз в училище (16,5%), а над една трета от учениците у нас (35%) са преживели унижение или обиди в клас. Данните са от изследване, направено по поръчка на УНИЦЕФ, което е проведено в периода 2019-2020 година.

Изпълнението на нов двугодишен проект за превенция на насилието в училище започва Институт по социални дейности и практики (ИСДП) в партньорство с „Асоциация Родители“. Проектът се казва CARING – „Да предизвикаме социалните норми, за да намалим насилието в училище“ и обхваща 8 училища в София и страната.

Основните му цели са три:

Още: Възпитателка твърди, че нейна колежка посяга на деца в ясла

- да се повиши информираността на ученици, учители и родители за това как някои социални норми и стереотипи допринасят за различни видове тормоз в училище и как те да се променят. Пример за такива социални норми са: „момчетата, които плачат, ги смятат за слаби“, „момчетата винаги трябва да се защитават, дори и ако това означава да се бият“, „момичетата трябва да имат дълги коси и да се обличат дамски“, „момичетата се нуждаят от повече закрила, отколкото момчетата“;

- да се предложат инструменти на учителите, чрез които да изграждат толерантна и ненасилствена комуникация и поведение;

- да се засили чувствителността на младите хора към действията, които водят до агресия и да бъдат насърчени към прояви на разбиране, подкрепа, емпатия.

В момента тече първият етап на проекта, в който се прави изследване и оценяване на текущата ситуация чрез онлайн въпросници и фокус групи сред учениците. През ноември тази година предстои тридневно обучение на фасилитатори от училищата, които на свой ред ще обучат по минимум 10-ма от своите колеги през януари и февруари догодина. Ще се проведат по 5 срещи за подкрепа на обучените учители от март 2024 г. до април 2025 г.

Още: Тормозено австралийско дете дари 475 000 долара за благотворителност(ВИДЕО)

Паралелно с работата с преподавателите от април 2024 до януари 2025 г. ще тече и дейността, насочена към учениците на възраст от 13 до 18 години. По 8 ученика от всяко училище (4 момчета и 4 момичета) ще преминат тридневно обучение за това как да демонстрират и насърчават позитивно поведение сред съучениците си. След това групи от по 10 младежи ще подготвят инициативи, свързани с каузата и ще ги представят. През първото полугодие на следващата година се планира и провеждането на тематични родителски срещи

Приятел за изслушване

„В рамките на проекта REVIS миналата година в нашето училище стартирахме инициативата „Приятел за изслушване“, разказват Кристина Методиева и Лора Тафраджийска от 10 клас на столичното 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“. Те, заедно с още 8 съученика и с подкрепата на училищните психолози Дафина Йотова и Анет Маринова и учителя фасилитатор Лора Борисова, разработват и въвеждат на практика концепцията „Приятел за изслушване“.

„Идеята ни се радва на голяма популярност. Всички ученици в училището знаят, че когато искат да разговарят със свой връстник, могат да се обърнат към нас и да споделят какво ги тревожи в отношенията с другите. През миналата учебна година чрез разговори сме помогнали за разрешаването на над 30 конфликта. Почти няма клас, от който да не са ни търсили. Още при постъпването на новите ученици в 8 клас имаме среща с тях и ги подкрепяме в това да се запознаят и да имат по-добра комуникация. Определено можем да кажем, че в случаите на насилие вече са по-малко, тъй като споровете се разрешават на много по-ранен етап и по-лесно. Сега обучаваме нови ученици, които да станат „приятели за изслушване“, тъй като виждаме смисъл в това, което правим, и искаме инициативата да продължи и след като ние завършим.“, уточняват Кристина и Лора.

Още: Първата дама на Франция с кампания срещу тормоза в училище

CARING е международен проект, който обхваща 32 училища в 4 страни – България, Унгария, Гърция и Хърватия. Финансира се от Европейската комисия по програмата „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV). Реализирането на проекта се координира от румънския офис на международната фондация „Тер дез Ом“ (Земя на хората), а останалите партньори са Тер дез Ом (Унгария), Тер дез Ом (Гърция), „Телефон за смелите“ (Хърватия) и българските – ИСДП и Асоциация „Родители“. У нас в проекта участват 5 училища от гр. София, две от гр. Шумен и училището на най-голямото село във Врачанска област – Селановци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com