К. Калпакчиев: SMS-ът показа, че ВСС е в зависимост от изпълнителната власт

8843
К. Калпакчиев: SMS-ът показа, че ВСС е в зависимост от изпълнителната власт
Снимка: БГНЕС

Това, което се случи вчера няма прецедент. Нечувано е да се случи в една демократична държава. Представяте ли си Меркел да получи SMS с предупредителен текст. Това е невъзможно.

Това заяви Калин Калпакчиев, член на член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите, член на Съюза на съдиите в България пред bTV.

Според него случаят с SMS-а, който беше препратен от министър-председателя Бойко Борисов на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, показва три сериозни тежки проблема:

ВСС прие, че няма нарушения на магистрати и членове на Съвета от публикуваните записи по случая "Яневагейт"

Висшият съдебен съвет (ВСС) изслуша днес становището на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” на ВСС по п...

1. ВСС и съдебната власт е в зависимост от изпълнителната;

2. Нямаме ефективно разделение на властите;

3. SMS-ът опорочи самата проверка, тъй като бе изпратен в хода на взимане на решение на проверка.

Борисов към Панов: Атакувате ме, за вас е лошо да се намесвате в политиката

Ако за мен е лошо да се намесвам във ВСС, то и за вас е също толкова лошо да се намесвате в политиката.  Това каза премиерът Бой...

Създаде се впечатление, че членове на ВСС или представители на съдебната власт се отчитат на изпълнителната власт, каза Калпакчиев.

Председателят на ВКС Лозан Панов показа вчера пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение от номера на премиера Борисов, което гласи: „Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.” SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. Те станаха известни като "Яневагейт". В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система

На въпрос кой е изпратил SMS Калпакчиев заяви, че няма да спекулира с това кого подозира, но допълни, че остава впечатлението, че SMS-ът и изпратен от член на ВСС и е препратен съзнателно от Бойко Борисов, който всъщност сам е казал, че го е препратил умишлено.

Калпакчиев допълни, че той, Лозан Панов и още двама членове на ВСС са попитали премиера кой му е изпратил SMS-а, но Борисов не е отговорил.

Според Калпакчиев премиерът отправя абсолютно неверен упрек, че съдиите, участвайки в публичните дебати се занимават в политика. Това е изконното право на всеки съдия, когато вижда, че са застрашени устоите на демократичната държава да каже и алармира за тази заплаха. Това беше речта на Панов – алармира държавата е фасадно демократично, тя е обсебена от олигархични кръгове, допълни още Калпакчиев.

Лозан Панов показа скандален SMS, изпратен му от Борисов

Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе прекъснато, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов огласи пред жу...

"Важно е как изглежда, в едно демократично общество е много важно как изглеждат нещата, а те изглеждат много тежко в момента", категоричен бе Калпакчиев.

Според него проверката от "Яневагейт" не е била проведена обективно: "Явно целта е била да приключи бързо, за да не излезе истината, защото се виждат ужасяващи зависимости."

Калпакчиев допълни и, че самото влизане на премиера във ВСС е било съпроводено включително с демонстрация.

В коментар за трагичния случай във Враца членът на ВСС каза: "Този трагичен случай показва разпада на различни нива в нашето общество, социалната тъкан е увредена, усещането за справедливост у хората и отчайващо сринато. Това създава впечатление че не се подхожда еднакво във всеки един случай."

Според него ненормалното е, че още преди да бъдат изяснени фактите се направи така, че извършителите или жертвите бяха заклеймени и към случая се подходи от страна на разследващите и на прокуратурата поставя под съмнение, че ще бъде приложен законът правилно, защото е натрупано обществено недоверие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика