Ясен Тодоров: Теоретично може да се търси отговорност и от главния прокурор

2851
Ясен Тодоров: Теоретично може да се търси отговорност и от главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Теоретично може да се търси отговорност и от главния прокурор, и от председатели на съдилища, това е заложено в законите. Това заяви председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров.

"Мит е, че са недосегаеми. Теоретично е възможно. Законът дава тази възможност", каза той относно възможността проверка на ВСС евентуално да покаже, че има оказван натиск от главния прокурор по дела. Тодоров коментира пред БНР проверката на ВСС във връзка с твърденията на Бойко Атанасов, следовател в Столичния следствен отдел при Софийска градска прокуратура, който говори за т.нар шпицкомпанда, която се занимава с всички дела, свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати. След медийните изяви на Атанасов главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВСС "съобразно своята компетентност" да извърши пълна проверка на твърденията на следователя.

Калпакчиев: Премиерът трябва да нареди проверка на "Яневагейт"

На фона на случващото се в държавата, министър-председателят трябва да дойде и да нареди да се извърши проверката. Това заяви членът на...

"Писмата от Етичната комисия до главния и градския прокурор по твърденията на следователя Бойко Атанасов ще бъдат изпратени преди обед. Надявам се, до 7-ми март, когато ще бъде изслушан следователя Атанасов, да имаме становището на двете институции", заяви Ясен Тодоров.

По думите му Етичната комисия към ВСС винаги проактивно е разглеждала подобни казуси. "Мисля, че ще стигнем до правилното решени след съответната проверка", каза той.

Той уточни, че в рамките на проверката по оповестеното от Бойко Атанасов ще бъде проверен и сигналът за унищожаването на документация, свързана с КТБ.

"Няма пречка Инспекторатът да провери движението на едно досъдебно производство и ритмичността на процесуално-следствените действия по него, но няма орган в държавата, който да може да проверява всяко такова производство", отбеляза Тодоров относно твърденията на Бойко Атанасов и увери, че всяко производство, по което има сигнал за нередност, ще бъде проверено.

"След изслушването на Бойко Атанасов ще го помолим да изложи конкретни факти. Няма орган в държавата, който да проверява всяко съдебно производство. Но всеки конкретен сигнал за нередност ще бъде проверено", каза Ясен Тодоров.

Председателят на Етичната комисия заяви още, че поддържа контакти със следователи, но досега никой не се е оплакал от натиск на главния прокурор.

Аз не съм най-големият фен на Румъния. Там всяко ново правителство арестува предхождащото

Аз не искам да се сравняваме с Румъния, защото аз не съм най-големият фен на това, което се случва в Румъния. Там на практика всяко нов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com