Жените на 40 - 49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити

1706
Жените на 40 - 49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Дамите на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити. Средната сума на техните молби е 7030 лева. Това е знак, че българските жени имат важна роля при вземането на решенията за кредит в семейството. Като цяло, хората от възрастовата група 40-49 кандидатстват за най-висока средна сума, която е 6782 лева за представителите на групата. Очевидно, това са хората с най-големи покупателна сила и доходи в България. Това показва новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвено от БНП Париба Лични Финанси за периода ноември 2017 г.-април 2018 г.

Друга важна тенденция е, че в последните шест месеца средната сума на молбите за потребителски кредити нарасна с 12% в сравнение с година по-рано и достигна 5700 лева. Според експертите на компанията това е знак за все още растящ оптимизъм и ръст на потреблението.

Дамите финансират семейни тържества и обучения, а мъжете – покупка на кола и ремонта ѝ

В периода ноември 2017 г.-април 2018 г. дамите на възраст 40-49 подаваха заявки за потребителски кредити с най-висока средна сума – 7 030 лева. Това показва, че жените имат важна роля в семейството при вземане на решение за кандидатстване за потребителски кредит. Също така това е и индикатор, че в България много дами могат да си позволят по-големи кредити и да плащат по-високи месечни вноски.

Жените кандидатстват най-често за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения, пари в брой и покупка на обзавеждане. Това показва, че те имат думата при решенията за освежаване на дома и управлението на семейния бюджет. Това са и най-популярните цели, декларирани от господата и се наблюдава относително равенство между броя на молбите, подадени от мъжете и от жените.

От друга страна, има много голяма разлика в броя на запитванията за кредит за финансиране на проекти като семейни тържества, където 62,3% от молбите бяха подадени от дами. На втора позиция сред целите на кредитите е лечение с 60,53% от молбите, а на трета са кредитите за образование – 57,12% от молбите.

В същото време не е изненада, че мъжете кандидатстват по-често от дамите за потребителски кредити за финансиране на ремонти на коли, като са подали 79,5% от заявките за такива проекти. На второ място при господата е покупката на употребяван автомобил – 70% от молбите.

Като цяло няма значителна разлика между броя на заявките за потребителски кредити, подадени от мъжете и от жените. През последните шест месеца, 53,1% от заявките бяха подадени от мъже, а 46,9% - от дами.

Хората на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големи потребителски кредити. През последните шест месеца техните запитвания са на средна стойност 6 782 лева. Изненадващо е, че на втора позиция по този показател са клиентите на възраст 50-59 години. Те кандидатстват за кредити със среден размер 6 560 лева. Възрастовата група 30-39 години кандидатстват за средна сума от 5 902 лева.

Близо 75% от молбите са за ремонт, обединяване на задължения и покупка на кола

Българите най-често кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. Тези проекти формират 74,6% от молбите. Сред топ 10 на проектите са и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.

Фирмите в България се разплащат все по-бавно за свършена по договор работа

Периодът на разплащанията между фирмите за извършени услуги или за покупко-продажба на стоки става все по-голям. Това показва проучване...

Средната сума на молбите за потребителски кредити нарасна с 12%

Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ отчита ръст от 12% на средната сума на молбите за потребителски кредити в сравнение с периода ноември 2016 г.-април 2017 г. Например, средната сума на заявките за кредити за ремонт на дома достигна 5 947 лева, което е ръст от 15% в сравнение с година по-рано, когато беше 5 567 лева.

Същата тенденция се наблюдава при кредитите за обединяване на задължения. През последните 6 месеца средната стойност на молбите беше 7 308 лева, което е ръст от 13% в сравнение с година по-рано. Стойността на заявките за финансиране на покупка на автомобили нарасна от 5 567 лева до 6 118 лева, което е ръст от 10% на годишна база. Според експертите на компанията, това е положителен знак, че потреблението продължава да расте, което е добре за икономиката на страната. Също така това означава и, че българите са по-оптимистично настроени за бъдещето си и, че се стремят да подобрят стандарта си на живот като кандидатстват за по-големи потребителски кредити.

Българите управляват разумно личните си финанси

Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ показва, че интересът към кредити за обединяване на задължения се повишава. В периода ноември 2017 г.-април 2018 г. делът на молбите за такива заеми нарасна с близо 4%. Беше отчетено и повишение от 828 лева на средната сума на заявките и тя достигна 7 308 лева. Това е знак, че хората управляват разумно семейния си бюджет и търсят възможности да консолидират заемите си при по-изгодни условия в сравнение с времето, когато са били изтеглени.

Лихвите по кредитите ще трябва да се преизчислят след 1 юли

Спешни промени в Закона за кредитните институции вкара в парламента председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. С тях се цели...

За кредити за обединяване на задължения кандидатстват не само хора с финансови затруднения, но и клиенти с високи доходи, които редовно обслужват вноските си. Те се стремят да намалят броя на месечните си плащания, което спестява време и намалява броя на таксите, заплащани към различни финансови институции. Всичко това показва, че финансовата грамотност на българите се повишава, което е положителна тенденция за финансовия сектор.

Онлайн кандидатстваме за 5 291 лева 

Наблюдава се постоянно висок интерес и към алтернативните канали за кандидатстване. В периода ноември 2017 г.-април 2018 г. близо 34% от молбите за потребителски кредити бяха подадени онлайн.

Хората на възраст 20-29 години най-активно използват алтернативните канали за кредитиране. Около 76% от молбите на тази възрастова група бяха подадени през интернет или по телефона. На второ място са 30-39 годишните като 59% от всички заявки на тази група постъпиха през алтернативни канали.

Средната сума на онлайн молбите е 5 291 лева. Онлайн заявките с най-голяма средна сума бяха подадени от хората на възраст 40-49 години, като средната им сума за тази група е 6 615 лева. На второ място са 50-59 годишните клиенти, които кандидатстват онлайн за потребителски кредити на средна стойност 6 475 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...