Йотова каза, че човешките ръце, а не природата се опитват да заличат паметта ни в Северна Македония

3017
Йотова каза, че човешките ръце, а не природата се опитват да заличат паметта ни в Северна Македония
Снимка: прессекретариат на държавния глава

На Архангелова задушница България отдаде почит на загиналите български воини на българските военни гробища в селата Цапари и Ново село в Република Северна Македония. 

Днес вицепрезидентът Илияна Йотова участва в традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Република Северна Македония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта за падналите в името на българския идеал за обединение. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките казват истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безпримерен героизъм на Червената стена, в сражения срещу многочислен враг. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от генерал, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединението на Отечеството.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите.

ОЩЕ: Радев почете загиналите български войни

Междувременно граждани на България и Република Северна Македония почетоха загиналите в битките за национално обединение български воини край Ново село, съобщиха от Министерство на външните работи. 

ОЩЕ: Делегация от България ще се поклони на българските военни гробища в Северна Македония

Поклонението бе организирано от Фондация "Българска Памет" и посолството ни в Република Северна Македония. Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини бе отслужена от секретаря на Струмишката митрополия отец Константин на военния мемориал в Ново село, Република Северна Македония по случай Архангелова задушница. Мемориалът в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се превръща във важно историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат почит на погребаните там 71 български войници, дали живота си в битките за национално обединение.

„Днес ние стоим тук, където лежат много герои. Хора, които оставиха своите домове, семейства, децата си, своите родители и приятели и отидоха да изпълнят своята клетва. Тези хора не се върнаха вкъщи, но завещаха на поколенията нещо много важно – достойнството и силата да се бориш за кауза, дори когато ти е трудно”, сподели пред присъстващите адвoкат Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия, съмишленик на Фондация "Българска Памет" и представляващ нейния председател д-р Милен Врабевски. 

Българският военен мемориал в Ново село, Струмишко, е паметник с национално значение за Република България и Република Северна Македония, а инициативата цели подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития и вече повече от 16 години е пример за приемственост в отдаването на почит към героите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com