Йовчев: Полицията не е имала заповед, тя не беше агресивна, а обект на агресия

9017
Йовчев: Полицията не е имала заповед, тя не беше агресивна, а обект на агресия

Имаме идея как да осигурим нормалната работа на институциите. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев на пресконференция в Министерски съвет, предаде „Фокус”.

Най-малко отговорността за това, че има насилие, може да се хвърли върху правителството, отбеляза Йовчев. Вътрешният министър не каза кой е измислил плана за извеждането на депутатите с белия автобус около 22.00 часа снощи. Щом съм одобрил този план, значи аз съм отговорен за това, посочи Йовчев. „Не съм убеден, че това е грешно решение, ще го обсъждаме тепърва. Не мисля, че за това трябва да се поема политическа отговорност”, заяви вътрешният министър.

Зеленчукопроизводителите от Благоевградско ще подновят протеста си

Зеленчукопроизводителите от Благоевградско остават в стачна готовност, въпреки че повече от седмица преустановиха ежедневните протестни...

„Категорично твърдя, че полицията в действията си не е имала поставена задача, нито заповед, нито се е държала агресивно спрямо протестиращите. Може да е имало отделни случаи, но ако се погледне в цялост, ще стане ясно, че полицията по никакъв начин не се е опитвала и не е била агресивна спрямо протестиращите. В огромна степен полицията беше обект на агресия”, каза Йовчев.

Единствено институциите в момента могат да решат проблемите на хората, заяви вътрешният министър.

„Единствената причина, поради която полицията не се намесва по тези прояви на рушене и насилие, е че искаме да предпазим хората на площада и тези, спрямо които се протестира, от по-сериозно насилие. Ако полицията се намеси крайно, това би провокирало насилие”, заяви Йовчев в отговор на въпрос дали полицията ще се намесва по-сериозно спрямо протестите след 22.00 часа.

Според мен беше грешка да се насрочат заседания на три комисии след 17.00 часа в сградата на парламента, заяви Йовчев.

Йовчев благодари на колегите си полицаи, които не са се подали на провокации. Имаше опити за упражняване на насилие срещу тях, каза Йовчев. Вижте какво става в другите европейски страни при подобни протести. Полицаите ни се държаха изключително адекватно и разумно, заяви вътрешният министър.

Орешарски пред "Уолстрийт джърнъл": Оставам на поста си въпреки протестите

Българският премиер Пламен Орешарски възнамерява да остане на поста си въпреки продължаващите протести в България. Той заяви в интервю ...

„Не очаквах, че ще се стигне до там автобус с български граждани да бъде атакуван с павета”, каза Йовчев. Той допълни, че не е мислел, че хората, които протестират, ще бъдат готови да възпрепятстват български граждани, които искат да се приберат по домовете си.

„Действията на полицията са абсолютно законни с оглед на това, че протестите са незаконни. Нямам наблюдения върху това какво се случва в парламента, за да дам оценка на това дали връщането на ГЕРБ в парламента е фактор за ескалация на напрежението”, каза вътрешният министър.

Не виждам призиви и конкретни твърдения, че разрешаване на кризата в България минава през незабавна оставка на правителството, заяви Йовчев.

Не можем да търсим справедливост чрез закононарушение и чрез нарушаване на човешките права, заяви Йовчев. „Вчера български граждани, народни представители, министри, журналисти, служители на НС бяха поставени като заложници, бяха нарушени конституционните им права да се придвижват свободно. Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за нито една държава и демократично общество. Не можем да търсим справедливост чрез закононарушение и чрез нарушаване на човешките права”, заяви Йовчев.

„Вчера хвърчаха големи камъни и павета срещу народните представители. Човек не само можеше да бъде наранен, но можеше да бъде и убит. Ползвам повод да изразя надеждата си да намерим подходящ начин да разрешим това. Протестите са само индикатор. Разрешаването на такава криза изисква системен подход, активен политически диалог, широк обществен консенсус и план”, заяви вътрешният министър.

Радан Кънев: Няма оттук нататък място за този парламент и това правителство

„Ако има радикализация, провокация, то тя идва от властта. Първите хора, които бяха помляни от бой, бяха седящи мирни хора и по п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com