Жълт код за локални интензивни валежи в 4 области утре

3125
Жълт код за локални интензивни валежи в 4 области утре
Снимка: iStock

Жълт код за локални интензивни валежи е обявен за сряда (4 юли) в Югозападна България. Той важи за София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

В тези области ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и с усилване на вятъра при развитието на купесто-дъждовната облачност. Ще има условия и за градушки. На места, главно в планините, количествата на валежите ще са до 20-35 литра на квадратен метър, съобщиха от НИМХ.

ОЩЕ: Прогноза за времето - 4 юли 2023 г. (вторник)

Утре ще бъде предимно слънчево. Над Западна България около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има значителни локални валежи, гръмотевични бури и градушки, а температурите ще се понижат.

В сутрешните часове над източните райони ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток. Горещо време с максимални температури между 31 и 36 градуса, малко по-ниски в западните райони и по Черноморието, в София 27-28 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 25 и 29 градуса. Температурата на морската вода е 24-26 градуса, по най-северното крайбрежие (около Шабла) по-ниска - около 16 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в масивите от Западна България. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22 градуса, на 2000 метра - около 15 градуса.

В четвъртък в западната половина от страната въздушната маса ще остане неустойчива. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, локални гръмотевични бури и градушки, а температурите ще са до 30 градуса. Над Източна България ще бъде предимно слънчево, в низините след обяд ще бъде горещо с дневни температури, достигащи на места до около 36 градуса. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, слаб, в Дунавската равнина - умерен.

В петък краткотрайни валежи и гръмотевици, интензивни в следобедните часове, ще има на места в Източна България и в планинските райони. По-голяма е вероятността за локални значителни количества в Североизточна България. Ще духа предимно умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 27 и 32 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com