Кацнаха самолетите от Русия, изгонените дипломати си тръгват от България*

6980
Кацнаха самолетите от Русия, изгонените дипломати си тръгват от България*
Снимка: БГНЕС

Два самолета на Руската федерация прибраха деипломатите си, те кацнаха на летище София на обяд, около 180 души дипломати заедно с техни роднини и близки бяха докарани с 5 автобуса и автомобили.

Общата бройка на руските граждани, които напускат днес страната ни, е около 180 души. Повечето руски граждани отказаха да коментират какво мислят за решението на българското правителство в оставка, което ги обяви за персона нон грата на 28 юни. Гранична полиция пазеше района на летището и не позволяваше навлизането на медиите в сградата на „Летище София”.

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители.

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков. Последва нота от Руската федерация България да оттегли изгонването на руските дипломати.

След отказ от наша страна, руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че Русия обмисля да затвори посолството си у нас, както и българското в Москва.

"Заминавам с благодарност към България и българите, с които съм работил дълги години", заяви пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски, който е един от експулсираните руски дипломати.

На въпрос как ще коментира решението на българското правителство, той заяви, че от Посолството на Русия в България вече е направен официален коментар за случилото се, а именно обявяването на 70 руски дипломати и служители за персона нон грата.

„Огромна благодарност към българите, които изразиха голяма подкрепа към нас тези дни, и не само”, каза още Воскресенски.

Два самолета ще приберат руските дипломати и близките им от България

Два самолета на Руската федерация се очаква да пристигнат на летище София в следобедните часове днес, за да отведат в родината им експу...

Всички 70 руски дипломати и служители, които са експулсирани, заминават днес. Никой от нашите хора, които сега са експулсирани незаконно, арогантно, нито един от тях не е работил срещу Република България, добави Воскресенски.

Той е категоричен, че всеки от тях е работил откровено и открито само и единствено за развитието на руско-българските отношения.

Воскресенски съобщи, че общо около 180 души ще заминат от България с двата руски самолета, които пристигнаха по-рано днес. Сред руските служители има такива, заемащи различни длъжности – готвач, енергиен работник и други.

Генералният консул на Варна Владимир Климанов, Андрей Громов, генерален консул в Русе, както и други руски дипломати, също са сред експулсираните. По думите на Воскресенски те са абсолютно незаконно експулсирани, без никакво основание.

Той заяви, че не просто се надява, а е сигурен, че ще се върне отново в България в качеството си на руски дипломат. „Няма никаква криза, проблем в отношенията между нашите народи, защото никой не може да развали руско-българските отношения“, категоричен е Воскресенски. Според него кризата в двустранните отношения между двете държави не може да окаже влияние между народите ни. „Никой не може да развали нашите отношения. Нито Кирил Петков, нито други хора“, каза още пълномощният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com