Как да разберем дали полагаме недеклариран труд?

2079
Как да разберем дали полагаме недеклариран труд?
Снимка: pixabay.com

Недекларираният труд, познат като „труд на черно“ или „заплата в плик“, е сред най-масовите нарушения на трудовото законодателство. Когато полагат недеклариран труд, работещите губят право на пенсия или на обезщетения при майчинство, безработица, временна неработоспособност или ги те са в размери, по-ниски от тези, които биха получили, ако се осигуряваха върху целите си доходи и върху реално отработеното време.

Кои са най-честите сигнали, по които да познаете дали работодателят е изряден към вас и към властите или има вероятност да работите недекларирано?

На първо място това е наличието на трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите. Сигнал за евентуално полагане на недеклариран труд е отказът на работодателя да ви връчи екземпляр от него при назначаването. Други подозрителни сигнали са липса на справка от НАП за регистрация на контракта, плащане на заплатата в плик, без  да получавате документ за изплатената сума.

Ако се съмнявате дали са спазени правата ви, можете да проверите какъв е рискът да работите недекларирано, като използвате новият онлайн инструмент на Главна инспекция по труда за самооценка в сферата на недекларирания труд.

Чрез попълването на въпросник от 25 въпроса иновативният софтуер оценява наличните конкретни рискове за полагане на недеклариран труд и дава отговор на работника дали са спазени трудовите му права, възможно ли е работодателят му да крие осигуровки и какви са последствията от това. Инструментът за самооценка на недекларирания труд може да бъде открит на страницата на Агенцията на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път чрез банер на началната страница „Провери дали работиш недекларирано“.

Работодателите също могат да проверят дали има несъответствия в прилагането на трудовото законодателство в предприятията им и съответно да ги отстранят преди извършването на проверка от контролните органи.

Инструментът за самооценка е разработен в изпълнение на проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

За да направите Ваша самооценка какъв е рискът да работите недекларирано, отворете въпросника, попълнете общата демографска информация и въпросите, които адресират оценяваните рискове. Прегледайте въведените отговори и когато сте готови, натиснете бутона „Запази“. Всички въпроси са задължителни.След запазване се активира страницата на оценката, където след всеки въпрос е показана препоръка в зависимост от отговора Ви. В долния край на страницата се вижда общата оценка и препоръките към нея (с фон на "светофарен принцип"). Можете да запазите интернет адреса на оценката (URL), за да я прегледате в бъдеще. 

Всички данни, събирани при попълване на въпросника, се използват само за целите на по-доброто информиране на работниците и служителите за степента на
индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд. Чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица. Тези данни, в обработен вид, ще послужат за подобряване на информационната и контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с акцент върху справянето с недекларирания труд.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com