Калфин: Имаме проблем с разликата в заплащането на мъжете и жените

3173
Калфин: Имаме проблем с разликата в заплащането на мъжете и жените
Снимка: АБВ

Имаме проблем с разликата в заплащането на мъжете и жените, но за това си има обяснение. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на организирана от омбудсманът Мая Манолова кръгла маса за обсъждане на предстоящото разглеждане на Законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете, внесен в Народното събрание на 20 ноември 2015 година.

„Понеже се занимавам с пазара на труда, обяснението е, че жените са готови да приемат по-ниско платена работа поради други причини. Примерно, заради това, че нямат други възможности за съчетаването на трудовата си заетост със семейните си задължения. Имат малки деца и приемат по-ниско платена работа”, посочи министър Калфин.

Кънев: АБВ и ГЕРБ преговарят Калфин да е общ кандидат за президент

АБВ и ГЕРБ преговарят вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин да бъде техният общ кандидат за президент на предстоящите избори ...

„С този закон ще видим докъде трябва да стигнем, за да се реши проблемът”, допълни още той.

По думите му в България е проблем и съчетаването на професионалните и семейните задължения на жените. „Това, на което му казват „неплатен труд” по европейските квалификации, това е гледането на деца и домакинската работа. В България жените са ангажирани в пъти повече от мъжете с този труд. Заради това те приемат по-ниско платена работа”, коментира още министър Калфин.

Според него темата с равопоставеността няма да приключи с приемането на един закон. „В България си мислим, че ако има проблем и се приеме закон, с проблема е свършено. Не е така за съжаление. Законът не е гаранция, че проблемът се решава. Проблемите се решават с политики”, категоричен бе министър Ивайло Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com