Каракачанов: Част от мигрантите са изключително агресивни, в готовност сме

5320
Каракачанов: Част от мигрантите са изключително агресивни, в готовност сме
Снимка: БГНЕС

„Ситуацията на границата ни е спокойна, към момента няма никакъв повод за притеснение“. Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в отговор на въпрос във връзка с мигрантите.

„До девет часа нямаше нищо ново, по българската граница нямаше движение и към момента няма никакъв повод за притеснение, напрежение има на гръцко-турската граница“, посочи Каракачанов. Той обясни, че, ако гръцките власти пропуснат групи мигранти, оттам те са на метри от българската граница и могат да се насочат да преминават през България. „Затова сме взели мерки, Гранична полиция и МВР си вършат перфектно работата“, коментира той, цитиран от 24 часа.

Каракачанов: Спряхме 60 мигранти, армията е готова да изпрати до 1000 души на границата

Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи - по около 30 човека...

Каракачанов уточни, че Гранична полиция има възможност да изпрати веднага до 400 души, ако се налага, а армията също в рамките на не повече от четири часа, може да изпрати 400 души. „Целта е да не се допусне пробив и да се установи маршрут през България и тук трябва да бъдем ясни и безкомпромисни“, категоричен е Каракачанов. „Ако някой иска да получи статут и да отиде в Германия, да си направи легалните постъпки“, допълни той.

„България, благодарение на това, че изгради оградата си по границата с Турция, остана незасегната и смятам, че трябва да продължим с тази политика“, каза още вицепремиерът. „Хуманен човек съм, но няма да се поколебая да разпоредя на военните, ако се наложи в помощ на полицията, да не допускат, а, като казвам да се използва сила, нямам предвид да се използва оръжие, защото силата е да възпрепятстваш влизането“, коментира той.

„Това, което научавам от гръцка страна е, че една част от тези, които нахлуват, са изключително агресивни, с подръчни средства и хладно оръжие и затова се налага гърците да използват газови и шокови гранати“, посочи министърът. Той обясни, че армията има безпилотни летателни средства, които биха могли да бъдат много полезни, защото могат от дистанция от 5 км преди границата да различават дори лицата на хората и така може да се види какви са те и носят ли някакво импровизирано въоръжение.

„Имаме готовност и, ако министърът на вътрешните работи поиска, в рамките на до четири часа Сухопътните войски в Стара Загора, Хасково и Ямбол могат да изпратят подкрепление, групата от специалните сили буквално след три часа също може да бъде там, където трябва“, посочи той. „Готовност има, ситуацията е спокойна, на този етап няма място за паника, обобщи Каракачанов, като изрази надежда в предстоящите разговори между българския премиер и турския президент да се постигне нормализация.

ООН: Най-малко 13 000 мигранти са на турско-гръцката граница

Организацията на обединените нации заяви днес, че най-малко 13 000 души се намират на границата на Турция с Гърция, след като Анкара за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com