Клисура плаши с блокада на Подбалканския път

1904
Клисура плаши с блокада на Подбалканския път

Жителите на град Клисура ще блокират Подбалканския път, ако исканията им за по-реална цена на водата не бъдат изпълнени. Това каза Генка Тодорова, кмет на населеното място.

По думите й до момента няма никакъв отзвук и не се обръща внимание на исканията на живущите в Клисура. „Хората взеха решение да се изпрати писмо най-вероятно до КЕВР, с копие до областния управител, с молба да бъде преразгледана цената на водата и тя да бъде приведена в някакви нормални стойности. Ако това не се случи, ще има друг протест, който ще бъде с характера на гражданско неподчинение. Тогава ще блокираме Подбалканския път. Ще протестираме, докато бъдем чути. Ние, клисурци, сме борбени хора и не отстъпваме ни една крачка назад“, заяви Генка Тодорова.

Тя добави, че жителите на Клисура са склонни да проявят търпение още месец, след което, ако няма адекватна реакция, ще продължават с гражданското си неподчинение.

„Водата в Клисура е изворна и слиза от върха на Стара планина по гравитачен път. Няма никакви съоръжения и почти никакви разходи за ВиК. Водата се събира във водопровод, който е строен със шест каптажни шахти в труднопроходими места в планината. Този водопровод е строен през 20-те години на миналия век изцяло с доброволен труд и дарения на клисурци. Тази вода по водопровода от шестте каптажни шахти се събира от най-различни притоци и се влива в северната част на града в градския водоем, а оттам се разпределя по градската мрежа. Мрежата е изцяло от канцерогенните етернитови тръби. От 40 години съм в Клисура и досега водоснабдителното дружество не е инвестирало нито един лев. Единствените му разходи са поддръжката на мрежата от един водопроводчик и хлорирането на водоема, който за мен е минимален“, обясни Генка Тодорова.

По думите й жителите са вбесени от факта, че никой не е изразил готовност да направи икономическа обосновка и да обясни на хората кое е довело до драстичното увеличение на цената на водата. „На протестните си действия днес бяхме поканили икономист, който да калкулира разходите пред хората, да каже кое е наложило и кои са причините за случващото се. Такъв не се появи“, добави кметът на Клисура.

Клисурци пазят камбаната, обявила Априлското въстание

Камбаната, обявила Априлското въстание в Клисура, е запазена в музея на града. След като въстанието е зверски потушено, а градът опожа...

Жителите на Клисура протестират срещу 64 %-ното увеличение на цената на водата, заяви Тодорова. По думите й днес жителите са изразили недоволството си за втори път.

„Първият ни протест беше след публикувано интервю с директора на ВиК-Пловдив във вестник „Дума“ на 17 май. Тогава разбрахме, че комисия е заседавала при закрити врата и е взела решение да бъде увеличена цената на водата с между 18% и 55% в 18-те общини на област Пловдив. Тогава отреагирахме и направихме протестен митинг пред кметството. Единият от въпросите, които поставихме, беше за цената на водата и той беше сведен до знанието на директора на ВиК-Пловдив. Въпреки това се оказа, че цената на водата е увеличена, а заповедта за това увеличение дойде с голямо закъснение при нас“, обясни Генка Тодорова, цитирана от Фокус.

Тя посочи, че хората са почувствали по-високата цена на водата, плащайки сметките си за юли. „Всеки ден идваха хора и казваха да предприема мерки срещу случващото се. Жителите искат въведената цена да се преразгледа, защото няма видими причини за нейното увеличаване“, коментира кметът на Клисура и уточни, че преди 1 юли цената на водата е била 0,91 лв. за кубичен метър, като след първи юли е станала 1,43 лв.

„За един пенсионер, каквото е масово населението на Клисура, това е непосилно. Над 60% от старите хора взимат пенсия до 200 лева“, подчерта Генка Тодорова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com