Кметове настояха за пореден път за по-голяма финансова независимост от централната власт

1269
Кметове настояха за пореден път за по-голяма финансова независимост от централната власт
Снимка: НСОРБ

Моделът за финансова децентрализация и промените в действащото законодателство да бъдат внесени в Народното събрание, за да започне същинският дебат и да бъде отпушен процесът, по който повече от 15 години няма напредък - това поискаха представители на местната власт и Народното събрание.

На днешното си заседание парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление покани за участие ръководствата на Националното сдружение на общините в Република България и Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България.

На форума бяха обсъдени актуални проблеми на общините и бъдещата съвместна дейност. Представен бе законопроектът за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесен от депутата Йордан Иванов и група народни представители на 02.11.2022 г.

В работната среща участваха членовете на УС на НСОРБ Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, Ивайло Симеонов – кмет на община Елин Пелин, изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева и експерти от екипа, председателите на общинските съвети на Пловдив, Димитровград и Елин Пелин, които са членове на УС на НАПОС, както и изпълнителният директор на Асоциацията Делян Дамяновски.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев представи в резюме четирите основни стълба на модела за финансова децентрализация, разработен от екипа на НСОРБ, който включва преотстъпване на общините на част от данъка върху доходите на физически лица и корпоративния данък и мерки, свързани с разширяване приложното поле на имуществените данъци и актуализиране на данъчните оценки на имотите.

Кметът на Елин Пелин: Заедно с НСОРБ се борим не само за локална децентрализация, а за всички български общини

Ако нямаме инструменти за развитие на местни политики, няма как да противодействаме на всеобщия разпад. Българските кметове, имайки тез...

Кметът на Елин Пелин - Ивайло Симеонов, подчерта, че целта на финансовата децентрализация е да се разширят националните политики като те бъдат надграждани и развивани с местните.

„Това, което искаме, не е много, но то е инструмент за изява на реален мениджмънт на общините“, каза Симеонов.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева разясни подхода и изходните данни, на база на които са подготвени предложенията и подчерта, че моделът е насочен към балансиране на съществуващите различия между общините по отношение на икономическия им потенциал и ресурсни дадености.

Основните коментари от народните представители бяха свързани с отговорността при въвеждане на елементите на децентрализация да бъдат гарантирани интересите на всички общини и да се предвидят механизми за подпомагане на необлагодетелстваните да поддържат необходимото ниво на публични услуги и да гарантират грижите на общините за подобряване благосъстоянието на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com