Кметът на Сухиндол: Грижим се за болните в Дома за хора с деменция в Горско Косово

5283
Кметът на Сухиндол: Грижим се за болните в Дома за хора с деменция в Горско Косово

За болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на санитарно-битовите условия. Това заяви пред БНР кметът Пламен Чернев по повод извънредната проверка в края на миналата година в дома, в резултат на която обмудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев за 24 смъртни случая през 2019-а в Горско Косово, община Сухиндол. В сигнала се настоява за прокурорска проверка и се посочва още, че условията за живот на 57-е домуващи са изключително лоши.

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома Вера Дукова обясниха високата смъртност с лошото здравословно състояние на хората.

През декември миналата година екип на омбудсмана е направил изненадваща проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово и констатира лоши санитарно-битови условия и липса на денонощна медицинска грижа, както и че домуващите са отделени от персонала с решетка. „Тези констатации не са верни“, коментира директорът на дома Вера Дукова:

Омбудсманът сезира главния прокурор заради смъртта на 24 души в Дом за хора с деменция

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дом за пълнолетни лица с деменция в...

„Аз не съм съгласна с констатациите на органите на омбудсмана. Смятам, че каквото е по нашите възможности, обгрижването на хората е направено. Имаме 24-часово медицинско присъствие“.

Домът е на 30 години, издръжката на социалната услуга е от държавата, но за сградата се грижи общината. Не е по силите на Община Сухиндол с 3 милиона лева бюджет да вложи близо 2 милиона лева за цялостен ремонт и разширение на дома, за да не живеят по пет-шест болни в една стая, посочи кметът Пламен Чернев:

„В никакъв случай не можем да кажем, че това е второ Могилино. Имайки предвид, че това е функция на държавата - да се грижи за тези хора, които цял живот са градили тази държава, смятаме, че ние сме си свършили работата“.

Директорката на дома и кметът на Сухиндол са категорични, че не са нарушени човешките права и няма унизително отношение към хората в Дома с деменция, както се посочва в сигнала на омбудсмана до главния прокурор.

Сачева: МТСП ще провери дома за хора с деменция в с. Горско Косово

Социалното министерство започва проверка по сигнала на омбудсмана Диана Ковачева за дома в с. Горско Косово, в който при проверка са за...

Близо един милион лева са нужни за разширение и подобряване на дома, коментира още Пламен Чернев. За смъртните случаи той заяви, че са в резултат на тежкото здравословно състояние на домуващите.

„Високото ниво на смъртност се получава по само един-единствен факт - че хората, които биват настанявани със заповед на Агенцията за социално подпомагане по искане на техните роднини, са в почти насипно състояние. Хората са на много години и в много лошо здравословно състояние. Не са скотски условията на живот. Условията на живот са нормални и отговарят на изискванията, които и министерството, и Агенцията за социално подпомагане, са дали за съществуването и работата на този дом. Един голям ремонт за разширение и модернизиране струва десетки хиляди лева, да не казвам над един милион“, изтъкна кметът на Сухиндол.

Междувременно социалният министър Деница Сачева обяви, че Министерството на труда и социалната политика започва проверка по случая.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com