КНСБ: 45 бранша вече имат договорени минимални осигурителни доходи

3610
КНСБ: 45 бранша вече имат договорени минимални осигурителни доходи
Снимка: БГНЕС

Минималните осигурителни доходи за догодина за 45 бранша вече са договорени, съобщиха от КНСБ. До 10 септември се очакват поне още 4 споразумения с бизнеса, с което ще бъдат обхванати над 1 милион и 200 хиляди от работещите. Средният ръст на минималните осигуровки до момента е около 8 на сто – двойно по-висок от миналогодишния, предаде БНР.

"Тази година постигнатите споразумения с бизнеса са повече от тези през миналата и вече обхващат повече от половината икономически дейности. Наблюдава се значително повишение и на минималните заплати и осигуровки за високо квалифицирания персонал, зает в производствата, както и за шефските позиции. Нивата за ниско квалифицираните работници са около планираната за догодина минимална работна заплата. Един от изводите, които правят синдикалистите, е, че бизнесът вече прави опити да задържи висококвалифицирани кадри и да се пребори с нелоялната конкуренци", отбелязаха Пламен Димитров и председателят на федерация "Лека промишленост" Митко Табаков.

МТСП: Постигнато е средно 7.9% увеличение на минималния осигурителен доход

Общото увеличение на минималния осигурителен доход за 2016 г., на база сключените до сега споразумения е 7.9%. Постигнатите споразуме...

"Договорени двуцифрени ръстове, очевидно бизнесът е намерил причина, а тя е, защото нямат такива кадри на пазара, да се съгласи както на модули, така и на по-високи заплати в тези сектори, и съм сигурен, че ще увеличават заплатите", заяви Пламен Димитров.

"И когато седнахме да дискутираме какви да бъдат тарифните ставки, някои от работодателите предложиха по високи от това, което ние предлагаме, с цел да се удари сивата икономика. При нас е нещо страшно. Над 45% шивашки предприятия работят гаражно. Те самите работодатели вече узряха, че трябва да се борим заедно срещу сивата икономика и това е един от факторите", допълни Митко Табаков.

От друга страна, за да има гаранция, че бизнесът ще изсветлява, КНСБ ще поиска данъчни проверки в предприятия от сектори, отказали да договарят минимални прагове с аргумента, че такива не били необходими, защото се плащали осигуровки върху реални заплати.

И ако са достигнали такива нива на заплащане, които са равни на модулите и дори над тях, тогава очевидно, че ще има нужда от нулево споразумение, за да има увеличение, обобщи лидерът на КНСБ.

714,05 лв. е средният осигурителен доход за юни

714,05 лв. е размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юни 2015 г. Това обяви Националният осигурителен институт. Ср...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com