КНСБ искат спешни промени в Кодекса на труда заради пандемията

6042
КНСБ искат спешни промени в Кодекса на труда заради пандемията
Снимка: iStock

От КНСБ настояват за спешни промени в Кодекса на труда заради задаващата се четвърта вълна на пандемията. Те искат подробно да се регламентира дистанционната работа (хоум офис), когато се прилага принудително, като задължителна форма на труд при извънредни обстоятелства като пандемията.

От Синдиката апелират за регламентиране на възможност за договаряне между работодателите и работниците на еднократна месечна сума, с която служителите да покриват разходите си за ток, отопление, поддръжка и наем на жилището, предаде БНР.

"Освен това работното място в дома в такива случаи трябва да не бъде мобилно, а строго фиксирано, обособено", каза пред Националното радио Величка Микова, национален секретар на КНСБ.  

От КНСБ също така са готови със становища по внесените вече два законопроекта за поправки в Кодекса на труда. Единият е на „Изправи се БГ! Ние идваме“, който регламентира въвеждането на електронна трудова книжка, а другият - на ГЕРБ за държавна подкрепа за фирмите и работещите при така наречения принудителен престой.

КНСБ и Мая Манолова на война заради скандален законов текст за заплатите

Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се криминализира. Това, което КНСБ направи заедно с омбудсмана Мая Манолова внесе ...

Вероятно предложението за електронни трудови книжки, в които работодателят да попълва цялата информация онлайн, а работникът да има персонален код за достъп, ще срещне одобрението на работодателите. Мотивите за това са няколко и са изброени в законопроекта: С електронизирането се слага край на нечетливите записи в трудовата книжка, различните начини на попълване, трудното поправяне на техническите грешки и рискът да бъде изгубена или унищожена.

От КНСБ обаче се обявиха против приемането на електронни трудови книжки. Те са на мнение, че сегашните разпоредби трябва да се запазят, тъй като при електронните документи съществува риск не всяка от страните по трудовото правоотношение да бъде коректна. Освен това от Синдиката не са сигурни, че всеки работещ ще може да борави с електронна трудова книжка.

Що се отнася до внесените от ГЕРБ предложения за промени в Кодекса на труда, те по същество представляват идея, лансирана от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България, коментираха от Синдиката.

Целта на това предложение е за времето на принудителен престой фимите и работещите да могат да получават компенсация от страна на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com