X
 
 

Кой всъщност е открил некадърността на защитата на системата на НАП?

9633 3
photo of Кой всъщност е открил некадърността на защитата на системата на НАП?
Снимка: iStock/Guliver
Около 50 IT специалисти са коментирали уязвимостта на НАП в отворен чат през април 2019 година. Това обяви адвокатът на Кристиян Бойков Любен Казанлиев. Казанлиев показа разпечатка от чата от 14 април, в който се вижда как един от участниците в него се похвалил, че е проникнал в един от сървърите на НАП, в който може да се променят данъците. 

"Прикрили сме пътя до конкретната уязвимост, user name е admin и паролата е admin", пише в чата един от специалистите. Няколко часа по-късно в служебен чат на TAD Group, части от разговора в който разпространи прокуратурата, Кристиян е написал репликата "НАП си заминава".

Чат живот в TAD Group – от "ще свалям правителството" до каса бира за IP-то на сървъра на НАП

Податки за изнудване – такава картина рисува втората серия доказателства по делото срещу директорите на TAD Group Иван Тодоров и ...

"Този човек се е похвалил - лице, което няма нищо общо нито с TAD Group, нито с Кристиян - хора, около 50 души, всичките IT специалисти и си комуникират по служебни въпроси." 

От чата на специалистите, работещи на различни места, се разбира, че на тях не им се вярва, че някой може да ползва такива елементарни пароли. Упрекът в разговора е към хората, които поддържат системите на НАП. 

"Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, длъжен съм да защитя клиента си. Но прокуратурата е длъжна да събира истински доказателства. Интересно ми е защо показва манипулирани с цел да докаже вина", каза адв. Казанлиев, като имаше предвид, че от прокуратурата са извадили отделни реплики на Кристиян от въпросния чат, но не и останалото съдържание.

Адвокатът обяви, че е предал чата на Явор Колев, началникът на "Компютърни престъпления" в ГДБОП, още през миналата седмица, за да може да се реагира, ако има уязвимост.

"Ние знаем, че Кристиян не е извършил нищо, което да има пряка връзка с престъплението, в което е обвинен. Разполагаме с конкретни оневиняващи доказателства. Смятам, че прокуратурата ги има, ако не разполага - ние ще ги предадем", каза още защитникът на Кристиян Бойков.

Аферата с НАП: Кристиян Бойков може би ще стане свидетел на обвинението

Кристиян Бойков, сочен за извършител на хакерската атака срещу НАП, може да стане свидетел на обвинението. Новината съобщи за Нова теле...

Относно обвинението към Кристиян Бойков, че е прониквал в системите на фирми, а после е предлагал да ги защитава, Казанлиев допълни още, че "за да има такава задача, тя трябва да е поставена и изпълнена. Трябва да има и пострадали лица. Видно от доказателствата всички лица, които бяха набедени за пострадали казват: "Ние TAD Group не ги познаваме от преди да ги чуем в медиите, не сме контактували с тях, не сме получавали оферти от тях и това го казват всички. Като няма пострадало лице как е възможно да е имало рекет?"

По думите му това, че някой е написал в служебен чат, че ще сваля правителството и се е засмял не е сериозно обвинение: "Всеки втори български гражданин вечер на ракия и салата сваля правителството."

Адвокатът заяви, че Кристиян ще свидетелства в полза на истината и вярва, че съдът ще го оневини, тъй като той самият знае, че е невинен.

Относно свидетелите срещу Кристиян адвокатът допълни, че  е важно да се има предвид, че става въпрос да бивш служител, освободен заради несправяне с работата около месец, след като е нает и друг, който напуска фирмата и отива в конкурентна фирма. 

Любен Казанлиев уточни още в интервю за bTV, че "кибертероризъм като термин не смятам че може да се използва легално. Има компютърни престъпления и тероризъм, а тероризъм е всяване на основателен страх у населението. Дори да приемем, че е извършено, за да се стигне до там трябваше да бъдат извършени едни определени действия. Това не го направи Кристиян, направиха го две телевизии, като показаха връзките към архива на НАП в най-гледано време."

Компютърни игри ли са причината обвиненият за хакерската атака срещу НАП да бъде хванат?

Историята за професионалното израстване на Кристиян Бойков, който се прочу като основен обвиняем за безпрецедентната хакерска атака сре...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Тиквата 3 Тиквата преди 2 месеца Профил на трол?
    Първият човек, който трябва да си подаде оставката, и не просто да я подаде, а да го изхвърлят като мръсно коте - това е шефът на отдела за компютърната сигурност! Хайде, дебелако, какво се правиш на дръж ми шапката? Време е да отпътуваш от НАП!
  • един доцент от ул. Марс , Бл.70 разказал 2 един доцент от ул. Марс , Бл.70 разказал преди 2 месеца Профил на трол?
    че новите учебници по история гледат на комунизма като престъпен режим , и добавил че същото важи и за новите компютерни технологии , щом не се спазват основните правила за сигурност и достъп към секретните данни . А фрапиращо в цялата ситуация се оказва не реакцията на съдебните органи , а фактът че не спазването на основите правила се е превърнал в стандарт и това глобално . Тогава , кой е крив виж още ›› , кой е прав ? Направи се заради по-ефикасна конкурентоспособност , сиреч нашите данни , техните печалби . Мълчаливо съгласие помежду присъстващите на разговора .
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Че ГЕРБ са некадърници, за никой не е тайна ! Ами Калинките и Суджуците не могат да са кадърни, предвождани от Мафиота ! Лошото е, че заради ГЕРБ некадърноста, сметката я плаща ОБИКНОВЕННИЯ българин .
missing image
Паси: Макрон тласка Балканите към Русия

България няма интерес от това да не бъдат започнати преговори за членство със Северна Македония и Албания. Това каза бившият министър на външните...