Коледен подарък от 20 млн. лева за прокурори и съдии, специализираните вземат най-много

3939
Коледен подарък от 20 млн. лева за прокурори и съдии, специализираните вземат най-много
Снимка: Pixabay

20 257 058 лева са необходими за коледните премии на магистратите и служителите, съобщи Lex.bg. Размерът им се изчислява на база една и половина основна заплата плюс ранг. За специализираните съдии и прокурори обаче са предвидени по до три заплати плюс ранг.

Решението бе взето на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който осигури пари за допълнителните трудови възнаграждения.

От необходимите 20 257 058 лв. 6 300 043 лв. са от неразпределения размер по параграфа за заплати в съдебния бюджет, а останалите 13 957 012 лв. - от бюджета на ВСС и от перата за издръжка и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Тези коледни премии ще се отпускат според критериите в правилата за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, реши още ВСС. Така всеки шеф на съд и прокуратура ще трябва да съобрази критериите в правилата при отпускане на бонусите. Според тях ДТВ не се изплащат при влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание.

Другите условия са: при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото; при получаване на оценка „задоволителна“ на последната атестация; при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образувана дисциплинарка с предложение за налагане на наказание „освобождаване от длъжност“.

В първия си доклад за върховенството на правото в страните от Европейския съюз в частта за България Европейската комисия отправи серия от препоръки. Една от тях беше свързана с критериите за допълнително заплащане на съдиите и прокурорите, за които ЕК установи, че са проблемни, защото създават риск от нежелано влияние върху магистратите. Препоръката беше за по-ясни и обективни критерии за определяне на премиите, като и да се ограничи ролята на административните ръководителите в този процес, припомня Lex.bg.

В тази връзка ВСС създаде работна група, която така да промени правилата, че да се ограничат правомощията на административните ръководители при определянето на допълнителни трудови възнаграждения на магистрати, като същевременно се разпишат ясни, обективни и прозрачни критерии за отпускане на премии. Работната група трябва да е готова с предложенията си до 20 ноември. Дали те ще бъдат приети и тазгодишните премии ще се раздават по нови правила, ще стане ясно след тази дата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com