Колеги и приятели изпратиха Асен Гаргов в последния му път

4291
Колеги и приятели изпратиха Асен Гаргов в последния му път
Снимка: БГНЕС

С много цветя в горещия августовски ден десетки колеги и приятели изпратиха днес естрадната легенда Асен Гаргов, който си отиде на 68 г., предаде БГНЕС.

Опелото бе в храма „Света Неделя” и там дойдоха любими на много поколения българи певци като Йорданка Христова, Константин Марков, Развигор Попов, композитори, автори на текстове на песни, актьори като Светослав Пеев и много негови почитатели.

Почина големият български музикант Асен Гаргов

На 68-годишна възраст почина големият български музикант и композитор Асен Гаргов, съобщи artday.bg. Легендарният певец бе дългогодишен...

„ С Асен се познаваме от 1966 г., а първата група „Фактор” направихме заедно през 1968 г. с Жоро Алексиев-солист на „Бандараците”, да не забравяме, че „Щурците” тръгнаха оттам. И свирихме много хубаво с него, а Асен бе изключително честен човек, а като музикант, нямаше по онова време такъв като него”, разказа с топли думи за приятеля си Веселин Тодоров от рок група „Фактор”. Тогава всички ние бяхме самоуки рок музиканти, докато Асен вече имаше школа в Чили, където баща му беше работил като дипломат, знаеше над 300 латиноамерикански песни, допълни той. Така че той започна сериозно кариерата си във „Фактор” - бяхме аз, Асен, Валди Тотев, Тенко Славов, Марсел Барух и по-късно - с Емил Димитров, а там го хареса и Вили Казасян. Винаги с Асен сме били приятели и ако той има 2 лв. в джоба последни пари, ще ви ги даде, ако се нуждаете - беше човек, който се раздаваше, не само в музиката, беше истински рок музикант, сподели Веселин Тодоров.

Тъжно е днес, за съжаление, често ни се случва напоследък да се събираме по такива поводи, а Асен Гаргов беше един прекрасен човек, голям музикант и композитор, каза с голяма болка за него и авторът на едни от най-красивите текстове за песни Александър Петров. Заедно с него направихме преди 30 г. една емблематична песен - „Развод ми дай” и имам много хубави спомени с него за общата ни работа, допълни той. „Ние трябва да се почитаме - ако ни задминават разни управници и държавници, ние държим на гилдията”, бе категорична естрадната ни звезда от близкото минало Йорданка Христова, която също бе тук в памет на колегата си. „Асен Гаргов е достоен музикант и композитор, една голяма фигура с българската поп музика. Неговите песни идват от миналото, но със сигурност ще продължат напред. Много ни е мъчно, че го няма”, сподели и Константин Марков от „Тангра”.

„Бяхме близки с Асен, бяхме от едната страна на барикадата през 90-те години”, заговори за приятеля си с насълзени очи актьорът Светослав Пеев. Беше слънчев човек и заради това, което написа, всички се усмихваха тогава. А беше остроумен, земен и истински човек, светла личност, добави той.

Припомняме, че Асен Гаргов е роден на 24 юли 1949 г. Като малък свири на цигулка, а след като заминава заедно с родителите си в Чили, там се учи да свири на китара. Започва като музикант в група „Фактор”, после минава във вокалната формация "Студио В", където е поканен за солист от Вили Казасян.

Взехме си последно сбогом с Бисер Киров

Адски ще ми липсва. Младите хора трябва да се поучат от Бисер Киров, защото е пример във всяко едно отношение - образован, интелигент...

От 1975 до 1991 г. работи с Лили Иванова - той не е само нейн вокален, а и партньор в живота. За нея той пише много известни песни, сред тях е един от големите й хитове - "Детелини". През 90-те Гаргов има ново семейство, а последните години от живота си прекарва в софийското с. Габър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com