Колко ще струва ваксината на Pfizer, оказа се и трудна за пренасяне

7148
Колко ще струва ваксината на Pfizer, оказа се и трудна за пренасяне
Снимка: iStock/Guliver

Колко ще струва ваксината на Pfizer и как ще се транспортира до отделните държави? Въпроси, на които вече се намира отговор, предвид финалната фаза, на която се намира продуктът, оказал се с 90% ефективност срещу коронавирус.

По план, цените ще са съобразени с особеностите на отделните региони по света, съобщиха от германската компания BioNTech, която разработва ваксината с американския гигант Pfizer. Това означава, че в по-бедните страни, тя ще струва по-евтино, съобщават от Нова тв.

Германците казаха още, че планират да продават ваксината по-евтино, отколкото струва производството й. 

Това е и една от ваксините, която планира да закупи Европейската комисия. По-късно днес ЕК ще обсъжда подписването на договор с двете компании. Очаква се Европа да поръча до 300 милион дози от препарата, който още не е минал всички тестове и не е в производство.

Тя обаче няма да е единствената ваксина за ЕК, защото споразумението е чевъртият договор, който Урсула Фон дер Лайен ще сключи с компании разработващи ваксини. Целта е да могат да се наберат колкото се може повече дози от ваксина срещу коронавирус, които да покрият нуждите на цяла Европа.

Ураган на световните борси заради ваксината за COVID-19

Знаете ли какво наистина може да разтърси световните борси по време на пандемия? Новината за ваксина. Обявеният пробив в надпреварата ...

Която и ваксина да стигне до България, тя ще бъде безплатна и ще се поставя доброволно - т.е. ще е осигурена за най-рисковите групи,  които ще могат да се ваксинират при желание, заяви вече няколко пъти здравният министър Костадин Ангелов.

Има обаче логистичен проблем

Проблемът е, че ваксината трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий или дори още по-ниска температура. Причината е в новата технология, заложена в нея, която използва синтетична РНК за активиране на имунната система срещу коронавируса.

"Студената верига ще бъде един от най-предизвикателните аспекти на доставката на тази ваксина", каза Амеш Адаля, старши сътрудник в Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс. "Това ще бъде предизвикателство при всички условия, защото болниците дори в големите градове нямат съоръжения за съхранение на ваксина при тази свръхниска температура."

Тази особеност се оказва трудност дори за най-модерните болници в Съединените щати и може да повлияе на разпространението й по света - особеон в по-бедни държави, където ресурсите са ограничени.

В Белгия вече се произвежда ваксина срещу COVID-19

В Белгия вече се произвежда ваксина срещу COVID-19, съобщава БГНЕС. В допълнение към Антверпен, където се намира европейската централа...

"Говорим за ваксина, която се нуждае от съхранение при минус 70 или 80. Това е огромен логистичен проблем не само в САЩ, но и извън западния свят", каза д-р Грегъри Поланд, вирусолог и изследовател на ваксини в клиниката Mayo - една от най-големите в Рочестър, Минесота. "Ние сме основен медицински център и нямаме такъв капацитет за съхранение. Това ще важи за всички. Това е логистична пречка."

Говорителят на Pfizer Ким Бенкер каза, че компанията работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ и държавните служители за това как да достави ваксината от дистрибуторските си центрове в САЩ, Германия и Белгия по целия свят.

Подробният план включва използването на сух лед за транспортиране на замразени флакони с ваксина както по въздуха, така и по сушата при препоръчителните им температури до 10 дни, каза тя.

Държавните и местните доставчици на здравни грижи ще са отговорни за съхраняването и прилагането на ваксините, след като бъдат доставени.

Ваксините ще могат да се държат във фризер с ултра ниска температура до шест месеца или пет дни при 2-8 градуса С – вид хладилник, който обикновено се предлага в болниците, каза Бенкер, цитирана от BG VOICE.

Европейският съюз на път да осигури 300 млн. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech

Европейският съюз заяви в понеделник, че е много близо до подписването на договор с фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech. Контрак...

Елементите за съхранение на Pfizer също могат да се пълнят с лед до 15 дни, каза още тя.

Но ваксините ще се развалят за около пет дни при нормални температури на охлаждане, малко над нулата.

Изпълнителният директор на BioNTech Угур Сахин обяви пред Ройтерс, че компаниите анализират дали могат да удължат този срок с две седмици.

Ваксината на Moderna Inc MRNA.O, която работи върху ваксина, базирана на подобна технология, не е необходимо да се съхранява при толкова ниска температура. Други ваксини, включително тези от Johnson&Johnson JNJ.N и Novavax Inc NVAX.O, могат да се съхраняват при 2-8 градуса С, температурата на обикновения хладилник.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com