Коментар №1 на седмицата: Оглупяваме бързо и не усещаме, че боли

7276
Коментар №1 на седмицата: Оглупяваме бързо и не усещаме, че боли

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Знаете ли коя е най-отвратителната черта на Бай Ганьо? Че се мисли за много умен, а всъщност - на гол тумбак висят чифте пищови.

Не е вярно, ще кажете, с опъната струна на национална гордост – то на олимпиадата по едисикаква математика ние...

Не ние. На такива олимпиади са момчета и момичета, родени в България, които са се трудили и въпреки средата – ВЪПРЕКИ СРЕДАТА!!! - показват изумителното и постигат невероятното. После вратите на света се отварят пред тях и те тръгват, за да го открият – за себе си. Понякога се връщат обратно – но средата се променя много трудно, обикновено тя те променя.

За средата: Рибари, хотелиери и ресторантьори скочиха срещу перките за ток в морето

Имах нещастието да разбера от първа ръка подробности за кръгла маса в Народното събрание, посветена на законопроект за ВЕИ и по-специално – вятърни паркове в морето. Не щем – така накратко може да се обобщят нещата.

Защо? Един от хотелиерите (имена в активната препратка по-горе) заговори как цените на имотите се сривали. Когато беше помолен да каже откъде има тези данни, за да бъде направен анализ, отговор за източника или източниците нямаше. Имаше друг, няма да го пиша, защото ми е писнало от глупости много отдавна.

Вдигаме оборотите с аргументите против – ветропарковете произвеждат инфразвук. Той подлудявал хората. Нищо, че инфразвук излъчват и петролните танкери например – те нали ни карат бъдещия бензин, няма сега да го правим на въпрос. Като се поогледаш относно психичното здраве в България обаче, явно ни перат инфразвуци под път и над път. Центрофугата е постоянна!

Освен това – птиците ще съсипем. Те не ходят там, където има ветропаркове, защото ги убиват. Да оставим настрана, че птици да живеят постоянно дълбоко в морето не се вижда често ... всъщност защо да го оставим? И тук ни трябват данни от достоверни източници дали даден ветропарк би пресякъл птичи маршрут – само че това е обект на последващи нормативни изисквания, в закона се поставят общи положения. Ако забранявахме всичко преди изобщо да има анализ на база данни и факти, не общи приказки, още щяхме да ровичкаме в пещерите. А, и рибата ще бяга в Украйна, защото ще има вибрации от перките...

Още и още – вятърните перки щели да променят откъде духа вятърът?!?!?! Той пък като се промени, ще додуха в България нови биологични видове, непознати, и какво ни чака тогава ...

Нататък – ще виждам перки от плажа, аз искам да си гледам морето и хоризонта. Природата, бе, природата! Нищо, че като вземеш да завъртиш глава, виждаш и други неща. Да ги изброявам сега няма – много са честолюбиви по Черноморието ни като вземеш да им кажеш, че бетонът и лай**та не печелят и няма да спечелят пред природата. Но то и мен инфразвук ме бие - птиците обичат да гнездят насред бетона, нали?

Стигаме до сакралния въпрос – кой ще носи отговорност, ако/когато вятърните паркове в морето ни съсипят? А кой ще я носи, ако в някое недотам далечно бъдеще Варна трябва да седи на свещи, защото няма ток? Вентилаторите и вятърните мелници.

"Оглупяваха хората и все повече гледаха навън, а не в себе си. Все друг им беше виновен - я някой ги мразеше, я им завиждаше, я магия решаваха, че им е сторена. Отказват да погледнат и да разберат, че всеки сам си плете съдбата. И че лошо неповикано няма".

"Зарана", Розмари Де Мео – с благодарност към iWoman.bg.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com