Коментар №1 на седмицата: Пенсионери, стягайте калеврите - гладни и болни само между 8:00 и 10:00

2975
Коментар №1 на седмицата: Пенсионери, стягайте калеврите - гладни и болни само между 8:00 и 10:00
Снимка: iStock

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Ако си над 65 години, пазаруваш и ходиш в аптеката само между 8:00 и 10:00 часа. Това е една от новите мерки за борба със заразата с коронавирус в България.

Специално за т.нар. зелен коридор за пазаруване беше обявено още преди седмица, че има съгласие между експертите и правителството т.е. политиците. Всъщност това беше единствената мярка от предложените за въвеждане от националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев общо шест.

Естеството на тази мярка, от моя гледна точка, за пореден път избутва следния въпрос в съзнанието ми – има ли поне едно нещо в България, което да успеем да организираме и свършим без хаос? Защото на мен ми убягва логиката на мярката за зелен коридор за пазаруване – не в същността ѝ, а в условието ако си над 65 години, да ходиш до магазина и аптеката само между 8:00 и 10:00 часа.

Тази седмица здравният министър сам каза, че се обсъждало усилено какъв да е часовият диапазон и имало аргументи за всяко предложение. Интересно ще ми е да чуя какви са за между 8:00 и 10:00 часа. Защото – вече сме 12-ти ноември, т.е. предстоят най-студените месеци – колко ще е удобно от тази гледна точка най-възрастните да излизат навън? Освен това – в този диапазон е възможно за работещи хора, които масово започват работа в 9:00 часа, да отскочат и купят нещо. От друга страна – в часовия пояс от 10:00 часа до 12:00 часа и от 14:00 до 16:00 часа дори до 17:00 часа не може да се каже, че изобилства от клиенти, които все още работят. Делничните дни са все още повече от събота и неделя, да не говорим, че съвременният живот стана такъв, че много често работиш когато трябва, а не според календара. Но дори и при съобразяване с календара, можеше в празнични дни да има един часови пояс за по-възрастните, а в делнични – друг.

Далеч по-важно от магазините обаче е условието за аптеките! Само между 8:00 и 10:00 ли ще си болен, за да идеш за лекарства? Колко хора над 65 години живеят сами? Колко от тях трябва да пият някакви лекарства? Колко от тях се пият ежедневно и ако пропуснеш, може да усложниш здравословното си състояние? Със сигурност ще има новини де - как някой живеещ сам забравя да си купи лекарството за кръвно между 8:00 и 10:00 и последствия като звънене на "Спешна помощ", неидване заради усилията за коронавируса и ... Между другото, сега нали валят новини за недостиг на лекарства - г-н главният прокурор излезе ли от карантината си да разследва за паника или този път е вярно?

Може би между 8:00 и 10:00 би било по-безопасно в магазина и аптеката, защото е прясно почистено и дезинфекцирано. Може би аргумент е, че възрастните спят по-малко и сутрин стават по-рано. Може би е нещо друго – не знам. Но усещането ми е, че когато даваш само 2 часа от 24 на най-възрастните представители на обществото да си купят храна и лекарства, а в България това е една голяма група хора, то ще стигнем до момента, че работещите по-честичко ще трябва да ходят до магазина и аптеката – заради възрастните си роднини. И усещам, че още едно зрънце хаос е на път да покълне и узрее в пустата борба с отвратителната пандемия - особено за тези, чиито синове и дъщери отдавна са избягали зад граница.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество