Коментар №1 на седмицата: Войната с коронавируса я губим заради генерала

15039
Коментар №1 на седмицата: Войната с коронавируса я губим заради генерала
Снимка: МС

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 11 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

През миналата седмица, пред различни медии д-р Стойчо Кацаров, който е  бивш депутат от ОДС и председател на Центъра за защита на правата и здравеопазването, три пъти (ТУК, ТУК и ТУК) коментира как не правим достатъчно за ограничаване на заразата. По-точно - не се проследяват в достатъчна степен контактните лица на потвърдено заразени.

Казаното от Кацаров не е просто думи - и по официална статистика активните случаи са повече от карантинираните! При това доста повече - с над 10% повече! Което е абсурдно, защото по статистика излиза, че много активни случаи на COVID-19 не контактуват и със себе си дори, какво остава с други хора. Социопати може би?

В края на март, когато бяхме в извънредно положение и се правеше специален закон, тогавашният депутат от БСП Валери Жаблянов роптаеше как е глупост армията да гони вируса по шосета. Всъщност е глупост, че армията не беше използвана именно по отношение на локализирането и блокадата на заразата.

От колко време ни е ясно, че РЗИ няма достатъчно капацитет да се справи със сегашната ситуация, че дори с далеч по-лека? А военни дали не можеха да помогнат на РЗИ? Можеше ли военни да пишат предписания и да ги връчват след бързо обучение в по-леките летни месеци? Можеше ли да интервюират потвърдено заразени с COVID-19 кои са им близките контактни лица, за да им проследят 10-дневната карантина? Дали половин година не беше помислено за това? Дали можеше да управляваме тази епидемия, а не тя нас да управлява сега - всеки поединично, по стар български обичай?

Професионална армия в момента имаме. Професионални управляващи - също. И болнични легла имаме - всичко това на хартия. Който е болен, добре знае колко струва тази хартия! Дано повече оздравели се сетят какво беше написано на нея, когато имаха нужда!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...