Комисията за спирането на БНР прати топката в СЕМ и прокуратурата

1862
Комисията за спирането на БНР прати топката в СЕМ и прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия за спирането на програма „Хоризонт“ на БНР за близо 5 часа на 13 септември миналана година представи днес пред НС доклада и заключенията си. В средата на миналия месец комисията излезе с доклад, в който констатира, че отговорността за спирането на програма „Хоризонт“ е на бившия вече генерален директор Светослав Костов. Спирането е резултат на вътрешно решение, се казва в доклада.

Според депутатите има индикации за упражнен натиск над журналисти от радиото, но той не може да бъде доказан. По думите на Силвия Великова бившият генерален директор ѝ е споделил, че е получил политически натиск за нейното сваляне от ефир. За подобен разговор с Костов разказа и бившият директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов. Никой от тях обаче не можа да посочи конкретно откъде идва натискът. Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Тома Биков обясни, че дори и разпечатката от телефона на Костов не може да докаже такова нещо. Тя доказва единствено с кои номера е говорено, но не и каква е била темата на разговора. Твърденията за натиск са на Великова, Савов и заместник главния редактор на „Хоризонт“ Даниела Късовска, но те са отречени от Светослав Костов, напомни Биков от парламентарната трибуна. Самата Силвия Великова  разказа за свои разговори със Светослав Костов в Борисовата градина, при които той й е казал за упражняван върху него политически натиск да свали журналистката от ефир, защото отразявала критично работата на прокуратурата и избора на нов главен прокурор - Иван Гешев. Тези разговори са водени на четири очи, като Костов отрича да е правил такива признания. Ето защо комисията не намира доказателства, че върху БНР е оказан външен натсик.

Комисията обаче констатира, че в БНР са налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разцепление на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределянето на средства между отделните програми. Затова депутатите препоръчват на Комисията по културата и медиите да предприеме законодателни промени за преодоляване на несъвършенствата на нормативната уредба, които да спомогнат за по-оптимално функциониране на БНР. На СЕМ комисията препоръчва да се заеме с констатираните дисбаланси. 

Скандалът избухна след като в средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет. В рамките на същия ден Великова бе възстановена като водещ и титуляр на същия ресор след като, както се разбра, й се е обадил премиерът Бойко Борисов. На следващия ден програма „Хоризонт“ беше спряна за пет часа, като причина за това беше посочена „планирана профилактика“ - точно в часовия пояс, в който Великова води предаване. Светослав Костов обвини за това техническия директор на радиото Пламен Костов, който пък твърди, че генералният директор лично му е наредил това.

Комисията констатира, че радиото е спряно след изпращане на имейл от Пламен Костов до НУРТС, но отговорността за непрекъснатото излъчване на програмата по Закона за радиото и телевизията е на генералния директор. Комисията не е разследващ орган, подчерта няколко пъти председателят Тома Биков. Според заключението оттук нататък думата има прокуратурата.

От БСП настояха работата на комисията пак да се удължи.

Нека да изслушаме главния прокурор, предложи депутатът от БСП Антон Кутев и окачестви доклада като обида към демокрацията. Докладът не обяснява какво се е случило в БНР, подчерта членът на комисията Александър Симов. Той заяви, че не приема част от констатациите и застана изцяло зад версиите на Великова и Савов. Симов призова залата да не подкрепи доклада, за да се изясни и разбере кой и как е осъществил политическия натиск отвън.

Според Иван Ченчев от БСП комисията е направила същото, като радиото – излъчила е тишина в ефир. Има въпроси без отговор , например как са свързани двата сюжета – спирането на радиото и оказването на политически натиск. Защо в вътре в радиото е взето решение за спирането, попита Ченчев и заяви, че комисията не дава отговор и на този въпрос. И той подчерта, че е подписал доклада с особено мнение и няма да го подкрепи.

Очакванията към комисията са били вероятно да издаде присъда, но това нямаше как да стане, каза Тома Биков. „Смятам, че работихме в конструктивен дух и 90% от решенията в нея бяха взимани единодушно.

Новият директор на БНР започва с ревизия на заплатите и хонорарите в радиото

Едно от първите неща, които ще направи новият генерален директор на БНР, е да изиска разчетите и счетоводните книги за работна заплата...

Комисията ни е на границата на политическа интервенция в една медия и можеше да бъдем обвинени затова. Мисля че останахме в рамките на закона неутрални и включително и по отношение на различните лобите от разиото. Имаше опити за въздействие върху членове на комисията от лобитата в БНР, а те далеч не са само две. Имаме гледната точка на прокуратурата, на СЕМ, на КРС и на голяма част от парламента, работихме обективно“, подчерта Биков. „Нормална работна атмосфера в БНР е далечно абстрактно понятие, там са се били и са се оплаквали в четвърто районно“, каза още Биков. По думите му самата Великова е казала, в отговор на негов въпрос, че няма идея и предположение откъде може да е дошъл външния политически натиск. Не можем да докажем това дори и с разпечатки от телефонните разговори, защото когато питаме някой, който се е обаждал дали е оказвал политически натиск, той ще отрече. Работата на комисията според Биков не трябва да продължи, защото има друга, ресорна, по култура и медии, която също има отношение към казуса и може да изслуша главния прокурор Иван Гешев. „Да оставим новото ръководство да въведе минимален ред в БНР, което ми се вижда тежка задача, ако не можем да помогнем, поне да не вредим. Един през друг се появяваха още и още хора от радиото, за да споделят своите битови истории. Удължавахме работата на комисията прекалено много, нека да не го правим пак“, каза в заключение Тома Биков.

Бойко Борисов се обади по телефона и на следващия ден Силвия Великова беше върната, това не е ли директна политическа намеса, макар и в правилната посока, репликира Антон Кутев.

Прокуратурата може да ни каже кой и как се е обаждал, ако видим разпечатките от телефонните разговори, но вече шест месеца прокуратурата още не ни ги е предоставила, каза от своя страна Иван Ченчев.

Антон Кутев настоя на своето главният прокурор да бъде извикан в зала и да бъде изслушан преди приемането на доклада. За Гешев е по-добре да приеме това предизвикателство, подчерта той.

Депутатите в крайна сметка приеха доклада с 97 гласа „за“ и 48 „против“. Нямаше въздържали се.

КПКОНПИ разследва началник на НСО, бивш директор на БНР, ректор и зам.-кмет

С решение от 22 януари, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила...

Вижте още:

Йордан Цонев: Не свобода на словото, а пълна слободия има в БНР

Силвия Великова: След такава криза все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси

И КРС глобява БНР заради спирането на сигнала по време на протеста

 

Депутатите удължиха срока за изготвяне на одит от Сметната палата на БНР

Депутатите удължиха с месец и половина срока, в който Сметната палата трябва да предостави резултатите от възложения ѝ финансов одит на...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com