Конфискуваха паспорта на Полфрийман?

5208
Конфискуваха паспорта на Полфрийман?
Снимка: Facebook

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов - Джок Полфрийман твърди в профила си във Facebook, че паспортът му е конфискуван от полицията при изненадващ обиск днес следобед. Полфрийман в момента се намира в общежитието за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където е преместен, след като съдът го освободи предсрочно.

Маринов: Адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от Бусманци

Адвокатът на Джок Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от Бусманци и да отиде на външен адрес. Това заяви министърът на вът...

От публикувани по-рано снимки в профила му става ясно, че Полфрийман все пак е получил паспорта си и пред него няма  пречка да напусне България. 

Според Нова телевизия по-рано през деня в центъра са влезли австралийски дипломати, които носили папки и документи. Припомняме, че Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци именно поради липса на валидни документи. 

По-рано днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов потвръди, че адвокатът на Джок Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от Бусманци и да отиде на външен адрес. "Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това. Чакам да разбера дали условията са изпълнени и ако са изпълнени, ще спазим процедурата", добави Маринов. Според Нова телевиция Полфрийман може да напусне центъра още днес

Позицията на адвоката на Джок Полфрийман - Калин Ангелов е ясна: "Клиентът ми стои без правно основание в Бусманци. Има издадена заповед за експулсация и той трябва да бъде изведен от страната. Основанието да бъде задържан тук, аз все още не съм го видял. Няма кой да следи дали ВКС си спазва сроковете. Решенията му могат да бъдат просрочени с месеци."

Лозан Панов: България премина граница по случая "Полфрийман"

"България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност"...

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че ако Полфрийман получи паспорт – остава на свобода, но в страната. Запитан на какво основание австралиецът Полфрийман е в центъра за мигранти в Бусманци, Цацаров заяви, че законовото основание не е свързано с правомощията на прокуратурата и че центърът се управлява от дирекция „Миграция“ към МВР. По думите му, основанието Полфрийман да се намира в центъра за настаняване е липсата на валидни документи за самоличност, които са извадени от австралийската страна.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. От тях той излежа 12 години, след което беше пуснат от тричленен съдебен състав, включващ съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Решението на съда за предсрочно освобождаване на Полфрийман предизвика вълна от възмущение в българското общество, което даде възможност на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска преразгелждане на предсрочното освобождаване от ВКС.

В момента тричленен състав на ВКС трябва да реши съдбата на Джок Полфрийман. На 14 октомври председателят на Касационния съд Лозан Панов призова магистратите да излязат възможно най-бързо с решение по казуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com