Константинов: До края на мандата ще имаме електронно здравеопазване

5786
Константинов: До края на мандата ще имаме електронно здравеопазване

До края на мандата трябва да имаме електронно здравеопазване. Това заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов в предаването „Неделя 150” по БНР, предаде КРОСС.

Той обаче уточни, че това не означава и старт на електронната здравна карта, тъй като преди това трябва да имаме създадена система.

Константинов обясни, че в електронното здравеопазване се включват електронният болничен лист, електронната рецепта и електронното пациентско досие.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пък отговаря за разработването на универсалния цифров идентификатор, който трябва да бъде готов до края на годината. Благодарение на него всеки здравноосигурен може да следи от домашния си компютър дали работодателят му плаща редовно здравните вноски, закупените лекарства по НЗОК и т.н.

Стефан Константинов потвърди, че решението за тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места от 1 юни е окончателно. „Всичко, което зависи от мен, ще го направя”, заяви той

Здравният министър коментира публикациите за ръст на инфарктите у нас в последните две седмици. По-думите му, такава статистика няма. „Увеличение може да има заради това, че сме зима, защото през този сезон подобни случаи се увеличават. Ако има нещо такова, аз по-скоро бих го разгледал като сезонно явление, но за нас е по-важно какво се случва за период от една година. Не може да говорим за увеличение в период на две седмици само”, посочи Стефан кКонстантинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com