Ковачева: Проблемът с "вечния длъжник" не е решен, но се направи първата стъпка

4905
Ковачева: Проблемът с "вечния длъжник" не е решен, но се направи първата стъпка
Снимка: БГНЕС

Сега се прави първа стъпка за решаването на този проблем с вечния длъжник с въвеждането на тази абсолютна давност. Важно е. Надявам се да бъдат приети тези промени, защото погасителната давност е само първата стъпка.

Тя ще даде глътка въздух на хората, които в продължение на години не са имали възможност да плащат и ще дисциплинира кредиторите да си събират задълженията.

Искрен Веселинов: Законът за личния фалит остава за следващия политиески сезон

Дебатът тръгна от предложението на "Обединени патриоти" за личния фалит. След дискусия на Коалиционния съвет, на която ГЕРБ приеха осно...

Тук остава един друг проблем. Когато имаш кредит, за който е изтекла погасителната давност, това ще те спаси, но когато имаш няколко, ти оставаш с проблем“.

Това призна омбудсманът Диана Ковачева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Получаваме много жалби по въпроса с вечните длъжници“, посочи Ковачева. По думите ѝ трябва да се постави въпросът за защитата на третите лица, които гарантират чужд дълг – поръчителите.

Тя добави, че за момента липсва такава защита. „Те се появяват на един доста късен етап в изпълнителното производство и не са имали преди това възможността да защитят своите права. Този въпрос няма да бъде решен с погасителната давност“, добави тя.

На първо четене: Край с фигурата на вечния длъжник

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, решиха депутатите с одобре...

Те решават само промените за абсолютната давност - погасяването на задължения, които няма да могат да бъдат събирани по принудителен ред след изтичането на този срок. Този срок ще важи и за поръчителите, но трябва да чакат да изтече тази давност без да могат да защитят правата си, посочи Ковачева.

Проблемът с вечния длъжник ще бъде решен наистина с въвеждането на следващата стъпка – Закона за личния фалит, при който вече ще има възможност за преценка на добросъвестността на хората - дали наистина се намират в трайна и постоянна невъзможност да заплащат своите задължения. Те трябва да вървят ръка за ръка. Става въпрос за пакет от мерки, които трябва да бъдат приети. Срокът за решаване на въпроса е вчера.

Отдавна трябваше да се реши този въпрос. Трябва да бъде решен цялостно въпросът с вечния длъжник. Той е системен проблем, който е комплексен и сложен. Трябва да има една преценка. Трябва не всички задължения, които са изтекли по давност, да бъдат погасявани, а наистина да бъдат спасявани тези хора, които са опрени до стената и няма вече какво да им вземеш.

Това са хората с два – три кредита, пенсионерите, които от години имат задължения към Топлофикация. Те идват в приемната на омбудсмана и питат защо плащат 8 години и дългът му остава същия. Това е защото плаща лихвите“, допълни Ковачева..

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com